Potraviny, léky, časopisy budou i nadále s pětiprocentní DPH

- Novela zákona o dani z přidané hodnoty, kterou by měla tuto středu projednat vláda, navrhuje omezit okruh výrobků a služeb, u nichž se uplatňuje snížená pětiprocentní sazba, a přesunout je do skupiny zdaňované sazbou základní, tedy 22 procenty. Tato opatření by měla přinést státnímu rozpočtu v roce 2000, kdy by měla novela vstoupit v platnost, navíc šest miliard korun. "Snížená sazba daně by měla být zachována v souladu se směrnicí Evropské unie u potravin, vody, léků, knih, novin a časopisů," uvádí ve svém materiálu ministerstvo financí.
Nižší sazba by měla platit ještě pro tepelnou energii, ačkoliv podle směrnice EU by tato měla patřit do skupiny se sazbou základní.

U služeb by měla být snížená sazba daně zatím zachována vzhledem k cenové regulaci u telekomunikačních služeb a nájemného, dále u osobní přepravy a nákladní železniční a vodní přepravy. "Vzhledem k cenovým dopadům není navrhována ani změna sazeb daně u staveb a stavebních prací," píše se dále v materiálu.

Nově by se podle návrhu měla snížená sazba DPH uplatnit u služeb veřejného stravování a ubytování (s výjimkou podávání alkoholických nápojů a tabákových výrobků v zařízeních veřejného stravování), doposud daněných 22 procenty.

Většina ostatních výrobků a služeb, dnes daněných pěti procenty, by se však měla od roku 2000 danit sazbou základní. Tento přesun je podle MF nutný pro splnění závazných podmínek pro vstup do EU. "Změny navrhované k roku 2000 jsou tak jen první etapou k tomuto sladění," píše ministerstvo.

V dvoustranném jednání s EU nad daňovou problematikou již česká strana oznámila, že by pro položky týkající se tepelné energie, stavebních prací a telekomunikačních služeb uvítala přechodné období. Zatím však nebylo blíže určeno, ačkoli dříve dalo ministerstvo financí najevo, že bude žádat pět let.

V rámci novely o DPH jsou rovněž navrhovány změny, jako je snížení limitu pro povinnou registraci plátců daně, upřesnění předmětu daně a vrácení daně zahraničním osobám, které nemají na území ČR sídlo, za nakoupené zboží.

Vláda o novele DPH jednala již minulý týden na svém nočním zasedání. Podle ministra financí Ivo Svobody však byly vzneseny připomínky požadující zejména přesuny výrobků a služeb v opačném než navrhovaném směru. Projednání novely by tak vláda měla uzavřít
až tuto středu.