Podnikatel čelí u soudu hned dvojí žalobě

Hned dvěma obviněním najednou čelí u olomouckého krajského soudu podnikatel Vítězslav Wagner. Musí vysvětlit, kam se podělo přes 18 milionů, které jeho firma vybrala od drobných střadatelů a obratem opět rozpůjčovala. Zároveň řeší soud i obvinění, podle kterého si Wagner spolu s podnikatelem Miroslavem Skácelem půjčili peníze, ale nevrátili je.

Obžaloba je v tomto bodě viní z podvodu. Wagner sehnal 1,3 milionu korun na koupi nemovitosti a Skácel se na směnku podepsal jako ručitel.

"Půjčku v řádném termínu nevrátili a neměli ani zajištěny finanční prostředky k vrácení," uvedl státní zástupce Karel Studený.

Wagner argumentoval tím, že peníze chtěl vrátit, ale vše se obrátilo proti němu. Napřed nedostal část bankovního úvěru, který si měli vzít jeho obchodní partneři, nezaplatil mu dlužník a navíc jeden ze společníků firmy odcizil statisíce korun.

Obžalovaný Skácel vysvětlil, že jako ručitel celou částku i s úroky uhradil. "Myslím, že v případě mého klienta není naplněna skutková podstata trestného činu," tvrdí Skácelova obhájkyně Julie Xinopulosová.

Wagner sám je ještě obžalován za další podvod a neoprávněné podnikání. Státní zástupce mu klade za vinu, že od poloviny roku 1996 do začátku roku 1998 jako jednatel firmy Media Pars získával od klientů desetitisíce až statisíce korun. Peníze sliboval zhodnotit měsíčně o úrok ve výši až 5,1 procenta tím, že je půjčí jiným klientům.

"Vložené peníze však používal pro tyto účely jen částečně, bral je na provoz své firmy a jiné aktivity, přičemž většinu vkladů nevrátil," vysvětlil státní zástupce.

Řada poškozených čítá 154 klientů, kteří Wagnerovi svěřili částky od desítek tisíc až po 1,3 milionu.

Wagnerův advokát Jiří Staněk ale tvrdí, že jeho klient bral peníze s dobrými úmysly a opravdu je chtěl rozmnožit. "Doplatil však na svou důvěřivost. Jako jednatel nesl odpovědnost a po čase zjistil, že jeho společníci dostatečně nezajišťují půjčky. Navíc ho jeden z nich okradl," podotkl Staněk.

Žalobce ovšem namítá, že obžalovaný přebíral částky v době, kdy věděl, že je nebude moci vrátit, a navíc působil jako banka, ačkoli k tomu neměl oprávnění.