Správné mikroklima udržuje ovoce a zeleninu déle čerstvé. V Albertu využívají systém suché páry. (26. září 2022) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Žádné přebytky ani odpad. Řetězce vítězí v boji proti plýtvání potravinami

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Třetina veškerého vyprodukovaného jídla přijde nazmar, polovinu mají na svědomí domácnosti. Naopak obchodní řetězce mají potravinového odpadu jen sedm procent, což znamená, že do kontejneru nevyhodí téměř žádný poživatelný pokrm. Mizí tak fenomén tzv. dumpsteringu.

Podle Organizace pro výživu a zemědělství se třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě vyhodí nebo znehodnotí. V Evropské unii připadá na jednoho člověka 127 kilogramů potravinového odpadu za rok, z toho více než polovina připadá na domácnosti, 18 procent se vyhodí při výrobě a zpracování, 11 procent má na svědomí primární produkce. Méně než desetina pak připadá na veřejné stravování a nejméně vyplýtvají maloobchody.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se