Plynaři mají vyšší tržby, zisky i ceny. Ilustrační foto

Plynaři mají vyšší tržby, zisky i ceny. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Plynařům na severu Čech o pětinu vzrostly zisky

  • 7
Bezmála o pětinu více než vloni vydělala Severočeská plynárenská. Firma část zisku rozdělí akcionářům v dividendách – za každou akcii 341 Kč před zdaněním. Takový je závěr úterní valné hromady, která schvalovala loňskou účetní uzávěrku společnosti.

Jak uvedl mluvčí firmy Pavel Zajíc, dosáhl zisk 352,6 milionu korun, což je o 18 procent více, než loni. Tržby se vyšplhaly na 7,9  miliardy korun. Za rok 2004 vydělala Severočeská plynárenská 298,8 milionu při tržbách 6,6 miliardy korun.

"Výši zisku ovlivnila úsporná opatření prováděná v loňském roce," tvrdí předseda představenstva firmy Roman Budinský. Tržby rostly ještě rychleji než zisk. Podle Zajíce je směrem vzhůru táhne vyšší průměrná cena plynu. Ta reaguje na zdražování ropy a ropných produktů.

Společnost na konci loňského roku dodávala zemní plyn téměř 310 tisícům zákazníků v Ústeckém a Libereckém kraji. V regionu v současné době žije v 505 obcích celkem 1,18 milionu obyvatel.

Naprostá většina zákazníků Severočeské plynárenské, která je dcerou RWE Gas International, jsou domácnosti – přes 290 tisíc. Asi 900 je velkoodběratelů a středních odběratelů, přes 18 tisíc patří mezi menší zákazníky.