Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalili na Kutnohorsku

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalili na Kutnohorsku prodejnu s plesnivým zbožím. | foto: SZPI

Prodejna na Kutnohorsku nabízela prošlé a plesnivé jídlo, zjistila inspekce

  • 52
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalili v Bohdanči na Kutnohorsku prodejnu, která nabízela prošlé a plesnivé zboží, například záviny či salámy. Obchod musel okamžitě špatné zboží stáhnout z oběhu. Nyní čelí správnímu řízení, ve kterém mu hrozí pokuta až pět milionů korun.

Datum spotřeby

Výraz "Spotřebujte do" uvádí datum použitelnosti potravin. Po tomto datu nesmí prodejce uvádět takto označené zboží do oběhu, a tedy ani prodávat spotřebitelům.

Zdroje: SZPI

"Kontrola odhalila značné množství potravin s prošlou dobou použitelnosti, s prošlou dobou minimální trvanlivosti a potraviny, které měly na povrchu okem viditelné plísně. Na tyto potraviny inspektoři vystavili zákaz uvádění do oběhu," řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Kontroloři našli zkažené zboží v pondělí, a to v prodejně potravin Ing. Jan Veleta na adrese Bohdaneč v okrese Kutná Hora.

Vedle zkaženého zboží našli inspektoři další vážné nedostatky. Plesnivá a špinavá byla dvě chladící zařízení, které kontroloři zakázali používat. V prodejně se dále povalovaly odpadky a měla poškozené regály. I tyto věci musí prodejce napravit.

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalili na Kutnohorsku
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalili na Kutnohorsku

Inspektoři nyní vedou s majitelem obchodu správní řízení o uložení sankce. "Bylo tam porušeno více právních kvalifikací. Na nejvyšší z nich se vztahuje maximální sankce pět milionů korun," řekl iDNES.cz Kopřiva.