Penězovod z EU se zauzlil

  • 24
Tok peněz z unie do Česka se načas omezil. Brusel si totiž hlídá, jak se s jejími penězi zachází. A protože si nebyl jistý kontrolou nad jednou z cest, kudy eura do Česka proudí, penězovod tento týden zastavil.

„Evropská komise zastavila přívod peněz z programu Phare od 4. srpna, ale když Česko udělá potřebné změny, peníze se opět spustí,“ řekla včera mluvčí zastoupení Evropské komise v ČR Katharina von Schnurbeinová.

Z fondu Phare čerpá Česko několik let peníze na rozvoj krajů a program poběží ještě dva roky. Po vstupu do unie přešla kontrola nad ním z Delegace EU na několik agentur. Ty ještě plně dohled nepřevzaly a nešlo vyloučit zneužití peněz.

„Skoro nic se neděje, totéž už komise udělala ve všech nových zemích EU. Odstraníme nedostatky a do podzimu by se to mělo rozjet,“ uvedl David Stulík z Nadace rozvoje občanské společnosti. Ta řídí peníze z Phare pro neziskové organizace.

Nyní je pod lupou auditora ministerstvo financí, přes které budou chodit eura na nové projekty. Kdyby audit dopadl špatně, peníze by se zpozdily a nakonec by Česko do EU odvedlo více peněz, než letos dostane.

"To nemohu potvrdit. My jsme vše poslali a výsledek auditu bude znám na konci září," zdůraznil včera Marek Zeman, mluvčí ministerstva. Zaměstnanci ministerstev a úřadů však naznačují, že rizika jsou vysoká.