Dům, byt, nemovitost, panelák, sídliště

Dům, byt, nemovitost, panelák, sídliště - Dům, sídliště - ilustrační foto | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Opravy paneláků brzdí Unie

  • 42
Evropská unie drží v šachu tisíce obyvatel družstevních paneláků v Brně a na celé jižní Moravě. Přestože stát vypsal takzvaný program Panel, ze kterého mohou vlastníci panelových domů dostat dotace na opravu, peníze nikdo nemůže pořádně čerpat.

Podle předpisů Unie je totiž rozdělování větších peněz na opravy bytových domů zakázanou veřejnou podporou.

Každé bytové družstvo, které má ve správě většinou desítky domů, může dostat ze státního fondu podporu maximálně sto tisíc eur, tedy necelé tři miliony korun. Při rozpočítání na jednotlivé byty by se maximální příspěvek v souladu s právem EU pohyboval v řádu tisícikorun.

Kvůli zakázané veřejné podpoře stojí opravy stovek paneláků po celém kraji. "Potřebujeme opravit balkony, které jsou téměř v havarijním stavu, zateplit dům," vyjmenovává Petr Revenda, který bydlí v panelovém domě v Adamově.

Každý nájemník zde má zaplatit i s úroky z úvěru asi 210 tisíc, dotace z programu Panel by tuto částku snížila o čtvrtinu. "Zatím vše připravujeme a čekáme na rozhodnutí vlády," řekl Revenda.

Ministerstvo doufá, že na jaře bude chytřejší
Právě vláda může hodit družstevníkům pod nohy další klacek. Ministři totiž nejspíš přijmou vyhlášku, která zakáže čerpání příspěvků přesahujících sto tisíc eur až do rozhodnutí Evropské unie.

V Bruselu už od minulého roku probíhají jednání, na jejichž konci může být výjimka umožňující čerpání dotací. "Předpokládáme, že výsledek by mohl být někdy na jaře," uvedla Alexandra Vobořilová z ministerstva pro místní rozvoj.

V zemích, které mají obdobný problém jako Česká republika, se ale podobné procesy táhnou už roky. Například v Nizozemsku začala jednání o výjimce už v roce 2002.

Podpora malým družstvům by prošla
Podle ministerských úředníků by družstva mohla peníze z programu získávat snáze, kdyby se rozdělila na jednotlivé domy, které by o podporu žádaly samostatně. "V takovém případě by podpora jednomu subjektu nepřekročila povolenou hranici," vysvětlila Vobořilová. Takový postup by ale byl administrativně náročný jak pro družstevníky, tak pro ministerstvo posuzující žádosti o podporu.

Pokud by bytová družstva přečerpala povolenou sumu sto tisíc eur, musel by po nich stát na popud Unie peníze vymáhat zpět.

,