Eduard Janota

Eduard Janota | foto: Robert Zlatohlávek, MF DNES

Odvolaný náměstek Janota se vrátil na ministerstvo financí

  • 22
Po čtvrt roce se na ministerstvo financí vrátil dlouholetý náměstek Eduard Janota. Zpátky do úřadu ho přivedl nový lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek. Stejně jako před svým odvoláním bude mít Janota na starosti rozpočet.

Eduarda Janotu odvolal koncem září tehdejší ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) za kritiku inzerátů ministerstva. V nich tehdy resort přinesl informace o obřím veřejném dluhu. Janota zveřejněné údaje, pod nimiž byl podepsán, označil za zveličené.

V inzerátech, které nechal otisknout Tlustý, se hovořilo o veřejném dluhu ve výši 1,3 bilionu korun. Podle statistik ministerstva financí, dělaných podle pravidel Bruselu, jde ovšem o necelý bilion.

Ten zbytek jsou podle Janoty odhady dluhů, které Česku hrozí, ale nejsou jisté. Proto se do oficiálních čísel nepočítají. - více zde

Janota teď ve funkci nahradil Bohdana Hejduka (63), který se vrací zpět na pozici vrchního ředitele skupiny Správa státního rozpočtu.

Janota byl náměstkem ministra financí od roku 1999, kdy ho do funkce jmenoval tehdejší ministr Pavel Mertlík (ČSSD). Na ministerstvu ale pracoval už předtím. Není členem žádné politické strany.