Obvinění už dopadla i na nejvyššího šéfa Enronu

  • 3
Vyšetřování krachu energetického kolosu Enron dospělo do nejvyšších kruhů. Americké úřady obvinily ze spáchání více trestných činů zakladatele a bývalého ředitele Kennetha Laye. Ten se ve čtvrtek vzdal vyšetřovatelům.

Lay čelí obvinění z celkem jedenácti trestných činů. Soud jej, mimo jiné, viní, že podváděl s akciemi a falšoval účetní výkazy.

Svými kroky měl přivést celý podnik k bankrotu. Kriminalisté už obvinili přes dvě desítky bývalých ředitelů a zaměstnanců firmy. Lay dosud jakoukoli vinu popírá.

"Neudělal jsem nic špatného. Obvinění nejsou oprávněná," uvedl dvaašedesátiletý Lay v prohlášení.

Enron byl před svým pádem sedmou největší veřejně obchodovanou firmou v USA. V závěru roku 2001 ale vyšlo najevo, že manipuloval s účetními výkazy a zveličoval své zisky.

Po dvou a půl letech vyšetřování se policisté propracovali až na vrchol manažerské pyramidy Enronu. Bývalý finanční ředitel Andrew Fastow přiznal vinu už v lednu a od té doby spolupracuje s vyšetřovateli.

V nedávném rozhovoru pro New York Times Lay přiznal odpovědnost za pád Enronu, ale odmítl nařčení z trestných činů. Ty má podle něj na svědomí právě Fastow.

"V našem středu jsme bohužel měli finančního ředitele a pár dalších lidí, kteří špatně spravovali firemní finance a obohacovali se na úkor společnosti," uvedl Lay pro noviny.

Podle právníků ale Lay nemá s touto obhajobou mnoho šancí na úspěch. "Když hovoříte o transakcích v řádu desítek milionů dolarů, očekáváte, že o nich generální ředitel bude něco vědět," říká bývalý žalobce Chris Caldwell, který v současnosti vede advokátní kancelář v Los Angeles.

Vyšetřovatelé FBI odvádějí bývalého šéfa Enronu Kennetha Laye do budovy federálního soudu v texaském Houstonu. Lay se vyšetřovatelům vzdal ve čtvrtek. (8. července 2004)

,