Viktor Kožený na cestě z vazby k soudu - Viktor Kožený na cestě z vazby k soudu

Viktor Kožený na cestě z vazby k soudu - Viktor Kožený na cestě z vazby k soudu | foto: Bloomberg News

Obhájce Koženého neměl čas, verdikt snad v pátek

  • 9
Čekání Viktora Koženého na soudní verdikt kvůli jeho vydání do USA nebere konce. Bahamská soudkyně Carolita Bethelová opět odročila své rozhodnutí, tentokrát na pátek. Důvodem byla tentokrát nepřítomnost obhájce Koženého.

Advokát Philip Davis se omluvil, neboť po předchozím středečním odročení na čtvrtek už nebyl schopen posunout dříve naplánované líčení v jiné věci ve Freeportu na
vzdáleném ostrově Grand Bahamas.

Na výsledek soudu čeká dvaačtyřicetiletý Viktor Kožený v bahamské vazbě už devátý měsíc.

Američané ho vyšetřují kvůli korupci, které se měl dopustit při privatizaci ázerbájdžánské společnosti Socar, k níž měl ve druhé polovině 90. let použít peníze amerických investorů. Obvinění zahrnuje i trestný čin praní špinavých peněz a Koženému v USA hrozí až doživotí.

Odvolání je prakticky jisté
I kdyby ve čtvrtek bahamská soudkyně řekla jasné slovo o Koženého budoucnosti, příběh finančníkova bahamského vyhnanství tím těžko dospěje k brzkému konci.

Kožený i bahamský prokurátor Francis Cumberbatch, který předkládá americké argumenty, se totiž mohou proti rozhodnutí odvolat, a to i několikrát.

Navíc soud se vede pouze o přípustnosti Koženého vydání Spojeným státům, definitivní rozhodnutí učiní až bahamský ministr zahraničí.

Češi svou žádost doplňují
O vydání bývalého šéfa harvardských fondů už požádalo bahamské úřady i Česko. Se žádostí se ale zatím nic neděje. „Vrchní státní zastupitelství teď pracuje na doplnění české vydávací žádosti podle dohody s bahamskou stranou z konce března toho to roku,“ řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Společně s Koženým je v Česku pro podvody stíhaný i jeho bývalý společník Boris Vostrý. Ten je však už několik let občanem středoamerického Belize, se kterým Česko nemá uzavřenou dohodu o vydávání stíhaných.

Češi: Kožený je stíhán spolu s bývalým šéfem představenstva Harvardského průmyslového holdingu Borisem Vostrým. Oba podle policie v letech 1995 až 1997 převáděli majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice.Vyčíslená škoda se pohybuje až kolem 14 miliard korun. Poškodili tím údajně holding, který pak skončil v likvidaci.

, ,