Důvodem rozdílu jsou podle kontrolorů nejednotná pravidla účetnictví v letech 2001 až 2004. Ilustrační foto

Důvodem rozdílu jsou podle kontrolorů nejednotná pravidla účetnictví v letech 2001 až 2004. Ilustrační foto

NKÚ: Stát je chudší, než tvrdí

  • 58
Český stát je o něco chudší, než dosud tvrdila vláda, která za státní majetek zodpovídá. Nejvyšší kontrolní úřad, který má na starosti dohled nad hospodařením úřadů, zjistil, že hodnota státních firem nebo podílů státu v soukromých podnicích je ve skutečnosti nižší, než kolik na papíře uvádí vláda.

Ve své zprávě to uvádí prezident úřadu František Dohnal. Ten vydal zprávu o účetnictví a stavu podílů státu v těchto firmách. Důvodem rozdílu jsou podle kontrolorů nejednotná pravidla účetnictví v letech 2001 až 2004.

Ve svém závěrečném účtu vláda koncem roku 2004 vykázala majetkové podíly ve výši 34 miliard korun. Skutečný stav byl však o šest miliard korun nižší.

"Zprávy o hospodaření státu, které byly předkládány Sněmovně v rámci Státního závěrečného účtu, byly zkreslené," uvedl v pátek Dohnal, který zprávu poslal vládě a Sněmovně.

Ze zprávy pro nikoho nevyplývá žádný trest. Dohnal se bude snažit, aby úřady nyní účetní metodiku sjednotily. Jinak je podle něj lepší, aby se stát svých podílů v soukromých firmách vzdal.

"Není lepší se jich zbavit?" položil si Dohnal řečnickou otázku. Čeká, že mu na ni odpoví vláda a parlament.