Plzeňský Úřad práce. Ilustrační foto

Plzeňský Úřad práce. Ilustrační foto | foto: Petr Eret, ČTK

Nezaměstnanost prudce stoupla. Bez práce je opět půl milionu lidí

  • 351
Počet lidí hledajících na úřadech práce nové zaměstnání se na konci minulého roku výrazně zvýšil. Míra nezaměstnanosti stoupla z listopadových osmi procent na 8,6 procenta, uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí. Bez práce je po devíti měsících opět více než půl milionu lidí.

Aktuálně hledá přes úřady práce místo 508 451 uchazečů, což je o 32 tisíc více než v listopadu. Ministerstvo ale upozorňuje, že nezaměstnanost se ke konci roku kvůli konci sezonních pracích (ve službách, zemědělství a stavebnictví) zvyšuje pravidelně, v prosinci 2010 se například meziměsíčně zvedla o jeden procentní bod.

I přes tento fakt je však nárůst nezaměstnanosti o desetinu procenta vyšší, než odhadovali analytici. "Ve zveřejněném údaji se zračí obavy zaměstnavatelů z nižší poptávky po jejich produktech a službách v nadcházejících měsících," komentoval čerstvá čísla hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. 

Firmy se totiž začaly ke konci roku zbavovat lidí, kterým končily termínované úvazky.

Strach z budoucího vývoje, který ovlivňuje nejasný vývoj dluhové krize, dopadl také na tvorbu nových míst. Jejich počet oproti listopadu klesl o tisíc na necelých 36 tisíc. O jeden volný post tak bojuje 14,2 zájemců.

Následující měsíce pro pracující optimistické nebudou. Evropu čeká zpomalení, některé státy počítají s recesí a české ministerstvo financí aktuálně odhaduje, že tuzemské hospodářství letos poklesne o dvě procenta. (více zde)

"Výrazné očekávané hospodářské zpomalení pro rok 2012 nevytváří příznivé podmínky pro snižování míry nezaměstnanosti, spíše naopak. Již během prvního čtvrtletí může dojít k pokoření devítiprocentní úrovně. Na konci roku by se míra nezaměstnanosti mohla pohybovat kolem 9,3 procenta,"odhaduje hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.