Stávky během léta krátkodobě ochromovaly Německo, ale i zahraniční vlakové spoje, mimo jiné s Českou republikou.

Stávky během léta krátkodobě ochromovaly Německo, ale i zahraniční vlakové spoje, mimo jiné s Českou republikou. | foto: AP, ČTK

Němečtí železničáři hrozí dalšími stávkami

  • 9
V Německu příští týden možná opět nepojedou vlaky. Vedení železniční společnosti Deutsche Bahn se totiž nedohodlo s odborovým svazem strojvůdců GDL na růstu mezd a posledním zářijovým dnem končí platnost závazku odborářů, že nebudou stávkovat.

Stávky během léta krátkodobě ochromovaly Německo, ale i zahraniční vlakové spoje, mimo jiné s Českou republikou. Obě strany se v srpnu dohodly, že povedou jednání až do konce září a odboráři po tu dobu nebudou stávkovat. Jednání ale skončila neúspěšně, protože strany se nebyly schopné dohodnout na kompromisu.

Šéf GDL Manfred Schell uvedl, že další stávky se zdají být nevyhnutelné. V pondělí bude mít ve Frankfurtu tiskovou konferenci, na které oznámí další kroky odborářů.

Personální ředitelka Deutsche Bahn Margret Suckaleová o víkendu uvedla, že společnost udělala vše, co bylo v jejích silách. Vedení doufalo, že se mu podaří přesvědčit GDL, aby podepsal stejnou dohodu o mzdách, jako ostatní odborové svazy železniční společnosti, podle které zaměstnancům stoupnou mzdy o 4,5 procenta.

GDL ale považuje tento růst za nízký a původně dokonce požadoval zvýšení mezd pro strojvůdce až o 31 procent.

Odborový svaz slíbil, že nebude stávkovat ve středu, kdy je v Německu státní svátek, mohly by tak stávky začít ve čtvrtek. Ministr dopravy Wolfgang Tiefensee varoval, že nové stávky by mohly mít na ekonomiku devastující dopad.

Dopravní a logistický gigant Deutsche Bahn patří mezi největší zaměstnavatele v Německu. Loni přepravil 1,85 miliardy cestujících a příjmy společnosti činily třicet miliard eur (826 miliard Kč).

Minulé stávky postihly i dodávky pro německé výrobní podniky. Ekonomický institut DIW odhaduje, že stávky na železnici by mohly stát Německo denně pět set milionů eur.

,