Petr Nečas

Petr Nečas | foto: Václav Pancer, MF DNES

Nečas nechce zvyšovat odvody na pojistné

  • 5
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas představil své plány v resortu. Novinářům na tiskové konferenci sdělil, že nebude chtít zvyšovat odvody na pojistném. "Nechystáme ani žádné zběsilé škrty," uvedl Nečas. Naopak by chtěl prosadit strop pro odvody pro lidi s vyššími příjmy.

To všechno chce Nečas začlenit do připravované reformy veřejných financí. Nečas upozornil, že reformy je nutné provést co nejdříve.

„Práce na důchodových reformách musí být zahájeny nejpozději ihned,“ řekl Nečas.

V odchodech do penze ministr žádné změny nechystá. Lidé by do důchodu měli v roce 2036 odcházet v 65 letech. „Roste střední délka života,“ vysvětlil novinářům Nečas, proč by se mimo jiné měl posouvat věk odchodu do důchodu.

Průměrný důchod by podle ministra měl činit 42 procent průměrné hrubé mzdy. V současnosti to je 41 procent, uvedl Nečas.

Nečas by také chtěl vytvořit rezervní fond oddělený od státního rozpočtu, kam by se ukládaly případné přebytky ze systému důchodového pojištění. Mířily by ně něj i peníze z privatizace.

Výnosy, které by šly do takového fondu, by pak pokryly případné budoucí deficity v důchodovém pojištění. Neměly by tedy jít do státního rozpočtu, kde hrozí, že by mohly být rozdány například na jednorázových sociálních dávkách.

„Nemělo by to být projedeno,“ vysvětlil Nečas záměr vlády s výnosy připravovaných privatizací.

V současnosti hospodaří důchodový systém téměř vyrovnaně - příjmy jsou 283 miliard korun ročně a výdaje na důchody 281 miliard. Kromě toho hradí ministerstvo i náklady na správu, které se pohybují v řádu miliard.

Nečas novinářům sdělil také to, že vláda chystá některé kroky, které by měly pomoct snížit nezaměstnanost - například motivační programy pro firmy, které svým zaměstnancům umožní flexibilní pracovní dobu. Nečas by chtěl také zaměstnavatele podnítit k tomu, aby zaměstnávali lidi i na poloviční úvazky.

Od toho si nový ministr slibuje, že tak zlepší postavení na trhu práce žen s malými dětmi. „Každý sedmý nezaměstnaný je mladá matka,“ sdělil ministr.