Peníze, penze, důchodci, euro

Peníze, penze, důchodci, euro | foto: Profimedia.cz

Nečas kvůli důchodům znovu hrozí demisí

  • 36
Politici pravice i levice v čele s ministrem práce Petrem Nečasem znovu jednali o důchodech. Přestože komise by se měla shodnout do Vánoc, tentokrát nijak zvlášť nepokročila. Shodla se na osmi bodech, čtyři klíčové jsou ale stále problémové. Ministr Nečas znovu pohrozil, že pokud reformu neprosadí, odstoupí z vlády.

Podobně Nečas hovořil už v červenci. Tehdy začali politici koalice a opozice jednat. Dohodu ale zatím stále nemají.

Důchodová reforma je rozdělena do třech etap, politici zatím stále jednají o té první. Změny, které mají zajistit, aby stát mohl důchodce zajistit i v budoucnu, by se měly dotknout současných čtyřicátníků.

Hlavním problémem, o kterém se politici nedokážou dohodnout, je, kdy vlastně do důchodu jít. Zatím se počítá s hranicí 65 let.  Problematické je také prodloužení povinné doby pojištění z 25 na 35 let. Reforma také chce vyškrtnout dobu studia za náhradní dobu pojištění. I tady ale zatím snaha o dohodu naráží.

Komise se naopak shodla na tom, že v budoucnu bude možné pobírat důchod a zároveň pracovat na dobu neurčitou. To zatím možné není. - více zde

Podobná komise parlamentních stran fungovala už v minulosti, připomíná ČTK. Dohodu o reformě penzí chtěli politici uzavřít už před dvěma lety. Nakonec ji ale
kvůli blížícím se volbám nepodepsali.

Pokud se politikům ani v budoucnu nepodaří najít společnou řeč, mají podle Nečase připravenou alternativu. Bez zahrnutí klíčových bodů, jako je například věk odchodu do důchodu, je ale podle ministra reforma okleštěná. Ke kompromisům je prý ale připraven.

Druhá etapa má být zaměřena na změnu financování důchodového systému a opatření týkající se penzijního připojištění a životního pojištění. Penzijní fondy by podle ministra měly mít například možnost investovat i do rizikovějších aktiv, než jsou dluhopisy.

V rámci třetí etapy důchodové reformy by měla být řešena problematika rozložení zdrojů příjmů ve stáří. Nečas chce lidem umožnit částečně se vyvázat ze základního důchodového pojištění (možnost opt – out) a více si spořit dobrovolně.