Naposledy se odboráři proti vládním škrtům bouřili letos 21. záři. Nyní budou stávkovat 8. prosince.

Naposledy se odboráři proti vládním škrtům bouřili letos 21. záři. Nyní budou stávkovat 8. prosince. | foto: Michal Sváček, MAFRA

NÁZOR: Stávka a trest

  • 59
Odbory jsou připraveny 8. prosince stávkovat proti případnému snížení platů zaměstnanců veřejných služeb a státní správy. Je to paradox, který mě vede k několika otázkám "proč".

Zaprvé, proč zaměstnanci v soukromých firmách vnímali "hlas krize" a chápali svého zaměstnavatele? Chápali, že firmě ubývají zakázky, a proto, aby nedošlo k velkému propouštění, jim byly v minulých měsících snižovány platy.

Zaměstnanci pochopili, že jde o budoucnost firmy, která jim poskytuje živobytí, a obstrukcemi by jen zhoršili situaci. Zadruhé, proč v současné době zaměstnanci státu chtějí stávkovat, když se jim vlastně děje minimum proti tomu, co se událo v platové oblasti u soukromých firem?

Stávkující odboráři zaplní 8. prosince pražské Palackého náměstí

Vždyť chystané změny a desetiprocentní snížení celkového objemu prostředků na platy neznamená automatické snížení platů všem, ale sleduje cíl zefektivnit práci státních zaměstnanců. Má také nabourat dosavadní poněkud rovnostářský přístup k odměňování, když výše platu závisí více na odpracovaných letech než na schopnostech.

Kladu si v této souvislosti i další otázky. Bude mít stávka zaměstnanců ve veřejném sektoru velký dopad na národní hospodářství? A nebude třeba prokázáno, že ti, kteří do stávky půjdou, na pracovišti vůbec chybět nebudou? Pokud se prokáže, že stávkující pracovníci v době stávky na pracovišti chybět nebudou, dalo by se očekávat, že jejich nadřízení z toho vyvodí patřičné závěry.

Stávka pracovníků ve veřejném sektoru je vlastně trestem pro ty, kteří pochopili naléhavost situace jak v minulosti, tak v současnosti. Pro ty, kteří v práci zůstanou a budou pracovat za stávkující. Pro občany, kteří budou muset jít kvůli stávce na úřad znovu, protože v době stávky bude zavřeno. A je trestem také pro ty, za jejichž peníze odvedené na daních odboroví pracovníci stávkují.