Žábřežští mají strach, že byty koupí někdo jiný.

Žábřežští mají strach, že byty koupí někdo jiný. | foto: MF DNES

Nájemníci ze Zábřehu: Zastavte privatizaci bytů

  • 161
Zhruba dvě stovky Zábřežanů přišly v úterý na shromáždění Sdružení na ochranu nájemníků, aby protestovaly proti podmínkám prodeje městských bytů. Jejich cílem je přimět radnici, aby privatizaci pozastavila.

"Už delší dobu se snažíme donutit město, aby privatizaci dočasně stoplo. Podmínky pro prodej bytů jsou špatně nastavené, ceny příliš vysoké, až o desítky procent vyšší než v jiných městech. Nelíbí se nám rovněž, že součástí smluv jsou i dávno uzavřené smlouvy na dodávku tepla mezi městem a teplárenskou společností, které lidé musí převzít a nemohou je nijak ovlivnit," řekl předseda zábřežské pobočky Sdružení na ochranu nájemníků Petr Hrůza.

Podle něj si lidé kupují byty pod nátlakem, protože mají strach, že je v případě jejich odmítnutí může koupit někdo jiný.

fotoVývoj cen bytů sledujte na
CENYBYTU.IDNES.CZ

Zábřežané se sešli v šestnáct hodin na Masarykově náměstí nedaleko radnice. Nikdo z vedení města však na demonstraci nespokojených nájemníků nepřišel. Nastavené ceny vadí například Miloslavu Šoltýsovi. "Za náš třípokoják máme zaplatit dvě stě padesát tisíc. Přitom v jiných městech bychom platili pod dvě stě tisíc. Nechápu, proč to město tak šponuje," uvedl Šoltýs.

Lidé podepisovali petiční archy vyzývající radnici k jednání a pozastavení privatizace. "Archy tam ve středu zaneseme. Pokud vedení města s námi jednání neobnoví, zvážíme další protesty," řekl Hrůza.

Zástupce města na demonstraci chyběl. "Důvod je jednoduchý. Ani starosta, ani já, ani druhý místostarosta jsme nebyli pořadatelem pozváni. Nebudu se tlačit někam, kde o mě nestojí,“ zdůvodnil místostarosta Zábřeha Milan Kratochvíl.

Město podle něj prodává celkem osm set bytů. „V první etapě jsme prodali téměř všechny. Na nezájem si nemůžeme stěžovat. Nechce se mi věřit, že by lidé kupovali byty pod nějakým nátlakem," podotkl Kratochvíl.