Na pražském letišti přibývá hotelů

  • 4
Pražskou Ruzyní prochází víc cestujících než kdykoli před tím. Loňských 7,5 milionu je absolutním rekordem, a letiště se proto rozrůstá. Kromě nových terminálů na Ruzyni přibývá i hotelů. Čtyřhvězdičkový Tranzit přivítá první hosty ve čtvrtek.

Za jednu noc hosté zaplatí kolem tří tisíc korun. Přenocovat v něm bude moci až 150 hostů v 75 pokojích.

Rozšíří se tak nabídka dosavadního ubytování, který zajišťoval menší, rovněž čtyřhvězdičkový hotel Ramada Airport Hotel Prague.

Do konce roku 2006 by se měl na letišti objevit ještě největší z letištních hotelů - Europort. Ten by měl mít 220 pokojů.
 
Podle ředitele Tranzitu Miloše Šťastného hotely mít nouzi o hosty určitě nebudou.

Zástupy cestujících totiž pořád rostou a Ruzyně letos nejspíš překoná loňský historický rekord a počítá se, že odbaví kolem devíti milionů cestujících. Nově vznikající terminál má ale jeho kapacitu rozšířit až na 15 milionů ročně.

Přímo v terminálu buduje Česká správa letiště dvanáct pokojů pro pasažéry, kteří na Ruzyni pouze přestupují, ale nemají například víza pro vstup na území České republiky.

Právě pro cestující, pro které je Praha pouze přestupním bodem, jsou letištní hotely určeny. Šťastný proto počítá, že většina z nich tu stráví pouze jednu noc. Ta bez snídaně přijde na 90 eur (2 900 korun), což je proti centru Prahy asi o deset procent víc.

,