Oktoberfest 2006 | foto: Reuters

Na Oktoberfestu padlo šest milionů litrů piva

  • 12
Očekávaných sedm milionů návštěvníků na letošní Oktoberfest nepřijelo, organizátoři mohou být přes to spokojeni. Za 18 dní si na obří pivní svátek našlo cestu 6,5 milionu lidí, o 400 tisíc více než loni. Dohromady vypili šest milionu litrů piva.

Podle agentury AP se na 173. ročníku Oktoberfestu snědlo k pivu kolem půl milionu grilovaných kuřat a poraženo bylo celkem 102 volů.

„Návštěvnost byla letos velmi slušná, i když o nějakých tlačenicích nelze hovořit. Pivní stánky však mají svoji kapacitu a my nestojíme o to, aby před nimi postávaly tisícovky frustrovaných lidí, kteří si nebudou mít kde sednout,“ řekl AP bavorský starosta Christian Ude.

Mnichovská pivní slavnost je jednou z největších turistických atrakcí Německa. Poprvé se Oktoberfest slavil v roce 1810, tehdy šlo o pětidenní mnichovskou slavnost u příležitosti svatby bavorského korunního prince Ludvíka s princeznou Terezou von Sachsen-Hildburghausen.

Oktoberfest je ale i důležitou hospodářskou událostí, protože zaměstnává tisíce lidí a návštěvníci utratí stovky milionů eur.