Na Náchodsku postaví ČEZ zřejmě jen jednu větrnou elektrárnu, namísto plánovaných dvou.

Na Náchodsku postaví ČEZ zřejmě jen jednu větrnou elektrárnu, namísto plánovaných dvou. | foto: iDNES.cz

Na Novém Hrádku bude jen jeden větrník

  • 12
Na kopci nad Novým Hrádkem na Náchodsku se zřejmě bude točit jediný větrník. Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje, která tam od loňska plánovala dvě nejmodernější bezpřevodovkové elektrárny, totiž nechce riskovat neúspěch s hlukovými limity.

Místním obyvatelům je to celkem lhostejné, hlavně si přejí, aby už z vrchu Šibeníku zmizely čtyři zmetkové vrtule z poloviny devadesátých let.

"Hluk u jedné z elektráren by se pohyboval na hranici limitu. To by pro nás znamenalo nejistotu, že bychom pro tuto elektrárnu nemuseli získat povolení, proto od stavby druhé vrtule upouštíme,“ uvedl generální ředitel firmy ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák.

Firma slíbila obci osmdesát tisíc korun ročně za každý větrník a nádavkem haléř z každé vyrobené kilowatthodiny. Po půl roce ostrých sporů mezi občany zastupitelé v únoru těsně odsouhlasili smlouvu o finančním daru od ČEZu. Současné změně se nebrání.

"Kvitovali, že to tak bude nejlepší,“ řekl novohrádecký starosta Vladimír Říha.

Elektrárny měly fungovat už v roce 1995, ale dřívější vlastník místo slibované dánské technologie použil české prototypy, které nesplňovaly hygienické normy. Část lidí si pak stěžovala na ustavičný hluk a nepříjemné pocity. Nové větrníky však vloni v anketě většina stálých obyvatel podpořila.

"Ani dřív nám větrníky nevadily, navíc ty nové mají být méně hlučné. Staré větrníky na kopci jen rezatí a nic z nich není, za nové by obec získala třeba peníze na zimní údržbu,“ míní Jiří Novotný z Hrádku.

Jiní obyvatelé míní, že jeden větrník se stavět nevyplatí. "Ať ho postaví, ale ať taky splní všechny normy,“ řekl důchodce, který nechtěl zveřejnit jméno. Pro další větrník hledá ČEZ pozemek v sousední Borové.