Trafikanti v Česku. Rakouští kolegové se jich bojí. Ilustrační foto.

Trafikanti v Česku. Rakouští kolegové se jich bojí. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Na česko-rakouských hranicích to doutná

  • 59
Rakouští trafikanti vytáhli do boje proti českým levnějším cigaretám, jejichž přílivu se od příštího roku obávají. Nejprve pohrozili stávkou a demonstracemi ve stylu odpůrců Temelína a nakonec si od své vlády včera vymohli velké úlevy. A to i na úkor českých obchodníků.

"Máme strach z českých cigaret," řekl MF DNES předseda Spolkového sdružení prodejců cigaret Peter Trinkl. V Rakousku podle něj stojí nejlevnější krabička kuřiva od 3,25 do čtyř eur, což je v přepočtu od 87 do 103 korun. V Česku začínají nejlevnější značky na 47 korunách.

Mnoho rakouských kuřáků z příhraničních oblastí proto jezdí pro cigarety do českých obchodů. Ve velkém nákupu jim dosud bránilo omezení v dovozu stanovené maximálně na 25 cigaret na osobu.

Před Vánocemi však padají hranice s okolními státy, Česko vstupuje do schengenského prostoru, v lednu by se měla zmírnit i omezení na dovoz cigaret či alkoholu. Z českých trafik se bude moci přivézt až 800 cigaret, což je unijní standard.

Chvála
Rakušané, kteří se českého kouře bojí více, si na poslední chvíli vymohli u své vlády snížení limitu na 200 cigaret. Odporuje to sice pravidlům Unie, ale na to Rakušané říkají, že musí chránit zdraví svých kuřáků.

České krabičky totiž nemají varovné nápisy v němčině, tvrdí vídeňští zástupci ministerstva zdravotnictví.
Trafikanti si vymohli i prodej dalšího zboží jako je nealko či telefonní karty a budou moci v prodejně umístit na tabákové výrobky placenou reklamu.

"Musím vyzdvihnout také zastavení zvyšování daně z cigaret na dobu od dvou do tří let," dodává prezident rakouské hospodářské komory Christoph Leitl.

Slovinská zkušenost
Rakouští prodejci vytáhli do boje poté, co se poučili na příkladu se sousedním Slovinskem. Kvůli uvolnění hranic letos v červenci jim podle nich klesly tržby až o 33 procent.

Toho se teď u Česka chtěli vyvarovat. Nejprve požádali ministra financí Wilhelma Molterera o posunutí termínu, od kterého si budou moci Rakušané levnější cigarety vozit. Ministr to odmítl a trafikanti tak pohrozili stávkou a demonstracemi.

Na uklidnění jim vláda přichystá i solidární fond, do kterého naleje v přepočtu téměř tři miliardy korun. Znich se budou vyplácet tabáčníci, kteří prokážou újmu kvůli levným dovozům.

Ohromné plus
Do boje nasadili rakouští trafikanti i citlivé zbraně. "Trafiky jsou pro lidi, kteří kvůli zdravotním omezením nemají takovou možnost seberealizace, a provoz této živnosti je tak pro ně existenční podmínkou," uvedl Leitl.

Příští rok padnou i limity pro dovoz českých cigaret do Německa. Tam se však protiakce nechystají. Podle odhadů cigaretových výrobců cizinci ročně odvezou z Česka legálně na dvě stě milionů krabiček.

Pro cigaretové firmy u nás je to ohromné plus. Skoro ve všech případech jde o nadnárodní giganty jako Philip Morris a Imperial Tobacco a sousedním pobočkám to vadí.

,