Za dárky letos Češi utratí stejně jako loni, výdaje mužů a žen se vyrovnávají.

Za dárky letos Češi utratí stejně jako loni, výdaje mužů a žen se vyrovnávají. | foto: Michal Šula, MF DNES

Muži budou na Vánoce štědřejší, ženy spořivější než loni

  • 3
Češi letos nakoupí dárky průměrně za 4 598 korun. To je zhruba stejně jako loni. Před rokem utrácely ženy za dárky přes pět tisíc korun a muži jen necelých 4 200. Letos se ale tento rozdíl téměř ztratí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Factum Invenio.

Nejštědřejší skupinou budou vysokoškoláci, kteří svým blízkým nadělí překvapení za 7 146 korun. Za nimi následují lidé ve věku mezi 30 a 59 lety - plánují nakoupit dárky v průměru za 5 500 korun.

Naopak nejmenší útraty za dárky přiznali lidé nad 60 let, ovdovělí a rozvedení.

Podle studie kupuje průměrný Čech nejčastěji dárky třem nebo čtyřem lidem. Každý z nich tak od něj pod stromečkem najde překvapení za 1 026 korun.

Živé stromky vedou
Lidí, kteří plánují pořízení stromku, ale za poslední rok ubylo. Letos jich bude jenom 87,1 procenta. Více než polovina z nich dá přednost živému stromku před umělým.

Vánoce stále zůstávají svátkem, který tři čtvrtiny Čechu tráví v rodinném kruhu. Zbylá čtvrtina si pozve příbuzné, nebo k nim sama odjede. Jen nepatrný zlomek (2,8 procenta) odjíždí trávit Vánoce na placený zájezd.

Naopak Silvestr a oslavy Nového roku jsou více společenskou záležitostí. Doma zůstane jen necelá polovina Čechů, což jsou zejména starší lidé, lidé s nižším vzděláním a z menších měst.

Silvestrovské večírky s přáteli nebo ve společnosti jsou doménou mladých lidí, svobodných a s příjmem vyšším než 25 tisíc korun měsíčně.