V ČR je podle Nečase 250 tisíc potenciálně volných míst.

V ČR je podle Nečase 250 tisíc potenciálně volných míst. | foto: MF DNES

Ministr Nečas zjistil, proč Češi nepracují

  • 518
Nepříjemné dojíždění, málo peněz a těžká práce na směny. To jsou tři hlavní důvody, kvůli nimž se podle zjištění tuzemských úřadů lidem nechce pracovat. Přišli na ně úředníci, kteří připravili analýzu na zakázku ministra práce Petra Nečase.

"Prvním důvodem u méně kvalifikovaných a hůře placených profesí je dopravní obslužnost," říká Nečas. V tomhle případě je podle něj těžké se na někoho zlobit, když nemá z venkova jak dojíždět.

Druhým nejčastějším důvodem je nízká mzda. "Jinými slovy, že ten člověk v konkrétní individuální situaci usoudí, že celkový souhrn sociálních dávek je pro něj výhodnější než práce," říká ministr.

Do třetice nezaměstnaní uvádějí jako překážku práci na směny. Ta je obzvláště častá v nově otevíraných továrnách.

Zjistit, kolik lidí je nezaměstnaných a pobírá sociální dávky oprávněně a kolik jen proto, že se jim nechce pracovat, podle Nečase příliš nejde. V Česku je dnes 460 tisíc nezaměstnaných.

Volných zůstává zhruba osmdesát tisíc pracovních míst. Dále je zde legálně zaměstnáno 160 tisíc Slováků, Ukrajinců a dalších cizinců. "Potenciálně je tu pro naše občany k dispozici 250 tisíc pracovních míst," říká ministr.

Část z nich je však (jak už bylo řečeno) méně výhodná než dávky. Ženy bude navíc od práce odrazovat i poslední masivní zvýšení rodičovského příspěvku nebo společné zdanění manželů s dětmi.