Diskuze

PŘEHLEDNĚ: Éra skládkování končí, bude se recyklovat ve velkém

Ministerstvo životního prostředí nalinkovalo Česku své ekologické ambice v novém zákoně o odpadech. Ten vychází z evropských směrnic a nyní ho resort poslal do připomínkového řízení. MF DNES přináší přehled hlavních změn, které čekají občany, jejich obce a také skládkovací, spalovnářské a recyklační firmy v příští dekádě.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ML

Nejekologičtější je vůbec debilitu zvanou "balená voda" nekupovat.

Je 1000x dražší než voda z kohoutku, není zdravější (ftaláty uvolňované do vody z PET lahví) - a hlavně je 150000 krát míň ekologická. Ty lahve tu budou ještě za 5 000 let! :-(((

0 1
možnosti
PN

P52e44t11r 80N54o50v43á69k

8. 4. 2019 11:31

Důležitá otázka:

budeme muset lépe třídit proto, aby se plasty opravdu recyklovaly, nebo jen proto, aby jsme měli co spálit ve spalovnách? Nní se spaluje nebo vyveze na skládku více než 50% recyklovaných plastů...Rv

0 0
možnosti
MG

Více než polovina plastů se recyklovat nedá. Spalování je tak nejlepší způsob jejich likvidace.

1 0
možnosti
JP

J71a18n 78P20e53r67n72i36k

8. 4. 2019 11:18

Vážení diskutující pozor. Nazvání ministerského úředníka z Prahy, který vymýšlí podobné nesmysly správným medicínským označením prý odporuje slušné diskuzi. Tak znovu podobné nápady povedou pouze k znečištění lesů.

2 1
možnosti
PD

zkoušeli ti chytráci z ministerstva vystrčit hlavu z okna a podívat se, jak vypadá takové sídliště, třeba Jižní město. Tak, a te ́d ať mi vysvětlí, jak si to představují s těmi uzamykatelnými kontejnery

2 1
možnosti
DA

Není lepší odpady vůbec neprodukovat? Proč nenařídí, aby velikost obalů odpovídala výrobku, aby se nepoužívaly jednorázové obaly u McD, KFC,...?

Proč nestanoví delší záruční dobu na elektrospotřebiče, nábytek, ..., aby výrobky vydržely tolik jako před 30 lety, tedy cca 5 násobně déle?

zASE TO VZALI ZA ŠPATNÝ KONEC.

Nebo je i odpadové hospodářství velký byznys a navrhované změny mají pouze zvýšit zisk? Lidé jsou totiž nevolníci státu i v tomto případě.

6 4
možnosti
PD

vy byste chtěl mít 10 let starou TV, když už teď je po 2 letech technicky zastaralá?

3 3
možnosti
PU

Tak to je zase snůška nesmyslů.

Já věřím, že takto si to MŽP představuje, oni si snad doopravdy myslí, že to takto bude fungovat - ale pravda je taková, že odpadové mafie si stejně budou dělat co chtějí.

Třídění a recyklace - jen pojmy, které u nás nemají obsah. Nic se de facto netřídí, nic se nerecykluje - myslím ty statisíce tun TKO za rok. Spíše miliony. Žádné třídicí a recyklační závody se nestaví. Odpad, který se fakt recykluje, třeba plasty - se dováží z Německa.

MŽP dělá tu obrovskou chybu, že komunikuje právě jenom s těmi mafiemi - a s obcemi.

Nikdy se skutečnými odborníky a podnikateli v třídění a recyklaci - kteří tu přes všechnu nepodporu kupodivu jsou a pracují. Ale to by se dozvěděli nepříjemné věci. Tak proč by to dělali? Radši budou donekonečna vytvářet nové a nové verze (kolikáté už?) odpadových zákonů. Vždycky nějaké máme, nikdy to podle nich nefungovalo, tak proč by mělo teď?

Přestaňte psát slohová cvičení a začněte podporovat třídicí a recyklační technologie.

1 4
možnosti
Foto

Z vašeho příspěvku je asi 10% pravdy....víc to komenttovat nebudu, nemám čas zaobírat se nesmysly.

2 0
možnosti
OF

A pak dame ke kazde popelnici jednoho mestaka, nebo kameru, aby nam do papiru nehazeli netrideny odpad, jako se tomu deje uz dnes.

0 0
možnosti

Zase řešení důsledků... Místo vyřešení příčiny...

Každý rok jezdím k lakýrníkovi opravit dveře auta, které otluču v garáži. Po pár letech, kdy šel do důchodu, mě lakýrník naučil parkovat.

...

Vybírám potraviny v rámci možností i podle obalu. Někdy i nekoupím, co jsem chtěl a musím na tržiště pro zeleninu bez plastu. Používáme textilní pytlíky na pečivo i ovoce a zeleninu. Občas součástí obalu nechávám v obchodě a něco rozbalím za kasou a nechám tam.

Nevidím důvod proč platit obal, když potřebuji obsah a pak platit ještě za likvidaci obalu a ještě ho třídím. Prostě a jednoduše, co z obalu lze, nechávám tam. Zkoušel jsem komunikaci a psal jsem mejly výrobcům surovin, které používáme, že to nelze třídit, že plastový štítek na papírovém sáčku nebo papírová nálepka na plastovém apod. Nefunguje to, tak to nekupuji a kupuji tam, kde to funguje. A když to nejde rozbalím a vyhodím obal v obchodě. Třeba to půjde touto cestou, když výrobce neslyší konečného zákazníka.

3 0
možnosti
JV

Jde o to, že ne všichni spotřebitelé jsou stejně uvědomělí a navíc vzniku části odpadu příliš nezabráníme. EU chce, aby ani takový odpad nekončil na skládkách.

0 0
možnosti
JR

J35a73k29u45b 17R12o71u67s

8. 4. 2019 8:26

Haha, ne, nebude se recyklovat ve velkém. Bude se recyklovat stále méně.

0 0
možnosti
JK

Problém není u občanů, nebo obci. Tam patříme mezi ty lepší státy v Evropě. Problém je u firem, co roztříděný odpad nasypou na jednu hromadu.

0 0
možnosti

Problém není u firem, ale u státu, který se nesnaží, aby recyklace nebyla prodělečná.

2 0
možnosti