Podle soudu k diskriminaci nedošlo. Ilustrační foto

Podle soudu k diskriminaci nedošlo. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Ministerstvo ženu nediskriminovalo, rozhodl soud

  • 10
Další žena prohrála soud se svým zaměstnavatelem kvůli nerovnému zacházení. Diplomatka Adriana Bašovská prý porušila bezpečnostní zásady a přišla o povolení nakládat s utajovanými materiály. Následně kvůli tomu přišla o práci. Její mužský kolega, který byl v obdobné situaci, ale na ministerstvu zůstal.

Bašovská pracovala krátce v roce 1999 a poté znovu od roku 2000 na velvyslanectví v Libyi. V lednu 2002 se musela vrátit zpět do Prahy na ministerstvo zahraničí. Podle hodnocení vedoucího totiž porušila bezpečnostní zásady, a proto jí bylo odebráno pověření k nakládání s utajovanými skutečnostmi. Bez něj nemohla dále pracovat jako diplomatka a dostala výpověď.

V podobné situaci jako Bašovská se prý ocitl i jiný diplomat v Kazachstánu. Podle prvoinstančního soudu tak vyšlo najevo, že i když se u muže také zjistilo bezpečnostní riziko a musel se vrátit do Prahy, o oprávnění bezpečnostního ředitele nepřišel. Vedení čekalo až na rozhodnutí NBÚ a diplomat zůstal zaměstnancem.

Obvodní soud pro Prahu 1 tudíž před časem rozhodl, že se jednalo o diskriminaci, a diplomatka měla dostat milionové odškodné. Odvolací soud ale dnes rozhodl jinak a loňský rozsudek zrušil. Vysvětlil to tím, že nalezl jinou situaci, kdy soud postupoval stejně jako u kolegy, a tudíž žena diskriminována nebyla. 

Spory o diskriminaci nejsou zatím v Česku příliš časté.  Nejznámější je zřejmě případ Marie Čauševič. Ta se přela s  Pražskou teplárenskou. U firmy se ucházela o místo finanční ředitelky. Prošla konkurzem, ve kterém byla podle svého mínění nejlepší, přesto však místo nezískala. Podle soudu ale k diskriminaci nedošlo - o případu Marie Čauševič čtěte zde

,