Milion dolarů má už 12 tisíc Čechů

  • 121
Počet dolarových milionářů v Česku rychle stoupá. Jen za uplynulý rok jich přibylo podle průzkumu společnosti Capgemini kolem sedmi set a v současnosti jich v tuzemsku žije 11 800. Tempo, s jakým se jejich řady rozšiřují, předčí i celoevropský průměr.

Čeští boháči ale tvoří jen zlomek světového počtu. Na celé planetě totiž vlastní alespoň milion dolarů finančního majetku (bez započtení hodnoty rezidence) celkem 8,3 milionu lidí. Jejich celkový majetek překračuje 30,8 bilionu dolarů.

Takovou sumu by česká ekonomika produkovala - měřeno loňským HDP a současným kurzem - asi 273 let. Suma majetku nejbohatších lidí světa se loni navíc výrazně zvýšila, meziročně o osm procent.

Podle Jamese Gormana, viceprezidenta společnosti Merrill Lynch, loni nastal nejvýraznější nárůst hodnoty majetku boháčů za poslední tři roky. Podílel se na tom hlavně ekonomický růst a také růst kapitálových trhů.

„Z regionálního pohledu byla míra růstu počtu bohatých osob nejvyšší v Singapuru, Hongkongu, Austrálii a Indii. Bohatí lidé v Jižní Africe a na Středním východě těžili z růstu cen komodit a ropy,“ sdělil Gorman.

„V Evropě byl růst obecně pomalejší, jen dvě země se mohly srovnávat se zbytkem světa - a to Spojené království a Španělsko,“ doplnil.

Pro následujících pět let se očekává, že bohatství milionářů na celém světě poroste o 6,5 procenta a v roce 2009 dosáhne 42,2 bilionu dolarů.

JAK SE MĚŘÍ BOHATSTVÍ

Studie World Wealth Report nezná jména konkrétních bohatých lidí. Do jejich bohatství zahrnuje pouze investiční majetek, nezapočítává tak nemovitosti, ve kterých tito lidé bydlí.

K počtu dolarových milionářů studie dospěla sledováním dostupných informací od statistických úřadů, bank, z kapitálových trhů a vývoje jednotlivých ekonomik. Celkem sledovala 68 států, které tvoří asi 98 procent světového bohatství.