Mikuláš s čertem a andělem v centru Prahy

Mikuláš s čertem a andělem v centru Prahy | foto: David Sedlecký

Mikuláš za 300 korun i za osm tisíc. O jeho návštěvu je v Česku zájem

  • 18
Ve středu 5. prosince se v ulicích měst i na vesnicích vyrojí čerti v doprovodu Mikuláše a anděla. Po této službě je v Česku velká poptávka a někteří pořadatelé hlásí plné kapacity už dva měsíce předem. Za návštěvu mohou rodiny zaplatit 300 až 500 korun. Pokud si však objednají služby specializovaných agentur, může se cena vyšplhat až k osmi tisícům.

Nejvyšších cen dosahují mikulášské návštěvy pořádané agenturami. Cena se odvíjí od délky návštěvy, počtu čertů a andělů, kvality kostýmů, profesionality účinkujících, ale také od data a času příchodu. 

Základní nabídka návštěvy uskutečněné v jiný den než 5. prosince začíná na zhruba 1 300 korunách. Za příchod Mikuláše v doprovodu dvou andělů a dvou čertů, kteří mají připravené 30minutové vystoupení, zaplatí rodina se dvěma dětmi téměř 8 000 korun, za každé další dítě je navíc účtován příplatek. Podle zjištění ČTK se letošní termín v některých agenturách zcela naplnil již před více jak půl rokem.

Mikulášské návštěvy pořádá také řada místních organizací, dobrovolníků či studentů, kteří navštěvování rodin využívají jako možnost přivýdělku. „Mám ráda tradice a jejich dodržování,“ uvádí jako důvod, proč již přes 14 let koordinuje mikulášské návštěvy v Praze Václava Sulková. V současné době organizuje čtyři trojice, tedy čtyři Mikuláše, anděly a čerty. Za večer zvládne každá skupinka obejít zhruba 13 rodin. Za návštěvu si účtují kolem 500 korun. 

Zájem o rezervaci návštěvy letos rodiny začaly projevovat už od září. Od té doby se jejich počet postupně zvyšoval, největší nárůst pak pořadatelé zaznamenali v posledních týdnech. „Lidé někdy volají i 5. prosince večer, zda nemůžeme přijít. Dříve se Mikuláš odchytával na ulici, bylo to běžné. Ale my už máme od října obsazeno, takže takové nabídky na poslední chvíli musíme odmítat,“ říká učitel v autoškole Radovan Myslík, který se mikulášským návštěvám věnuje od roku 1995.

Letos cenu zvýšil z 300 korun na 500. „Museli jsme do ceny zahrnout náklady spojené s dopravou a čištěním kostýmů,“ vysvětluje Myslík, který dohromady koordinuje šest skupin. Za večer stihnou Mikulášové s doprovodem obejít zhruba šedesát rodin. 

Podle Sulkové i Myslíka zájem o jejich nabídku roste. Oba proto postupně rozšiřují počet mikulášských skupin. „Lidé chtějí kvalitní služby. Mikuláš nemůže nosit značkové boty. Když mi rodiče volají, tak říkají, že nechtějí žádného opilého čerta. Dříve to mělo trochu slabší úroveň,“ dodává Myslík.

Pro děti i zaměstnance

Mikulášské akce se mnohdy neomezují pouze na návštěvy domácností, pořádají se také organizované akce pro školy či firmy, jejichž cena se pohybuje v rozmezí 20 000 až 80 000 korun. Kromě nabídky běžné mikulášské výpravy stoupá zájem také o čerty Krampus, kteří vynikají propracovanými dramatickými kostýmy i výškou dosahující až 2,5 metru.

Na začátku prosince vzrostla také poptávka po zapůjčení tematických oděvů. Přestože je mnohé půjčovny mají dopředu zarezervované a rozpůjčované, například barrandovských fundus ještě teď disponuje zhruba třicítkou volných mikulášských kostýmů. Za celý set zde zájemce zaplatí podle zástupců půjčovny okolo 1 000 korun za den. Připočíst však musí k ceně ještě náklady za čistírnu a servis. 

V půjčovně kostýmů ve Veletržní ulici lze poté nejlevnější oblečky pořídit za 250 korun, jejich cena stoupá podle kvality a složitosti jednotlivých částí oděvu až k 700 korunám za den. V minulosti možnost zápůjčky poskytovala například také Městská divadla pražská. Podle dnešního zjištění ČTK ale již divadlo půjčovnu od letošní sezóny neprovozuje.

Tradice mikulášské nadílky se připomíná od středověku a je rozšířena po celém světě. Proslulý ochránce víry před pohanstvím svatý Mikuláš patří k nejuctívanějším svatým v celém křesťanství. V Česku postava přežila i totalitní režim, kdy byly církevní svátky potírány. Kromě tradičního mikulášského doprovodu v podobě čerta a anděla se na venkově kdysi do průvodu řadili i kominíci, husaři, mouřenín, bába s nůší a další postavy, spojené spíše s masopustem.

,