Mléko

Mléko | foto: Profimedia.cz

Madeta omezí odběr mléka. Doplatí na to středočeské družstvo

  • 7
Největší mlékárna v Česku Madeta bude od roku 2009 odebírat o 50 tisíc litrů mléka méně od jednoho ze svých dodavatelů - Mlékařského a hospodářského družstva Střední Čechy. Objem odebraného mléka zredukuje o čtvrtinu. Zemědělci kvůli tomu hrozí stávkami.

Oznámila to mluvčí Madety Barbora Daňková. Zemědělci chtějí podle Agrární komory reagovat stávkou.

"Důvody jsou zřejmé a vycházejí z aktuální situace na trhu, konkrétně nízké ceny komodit, z jejichž produkce plynou naší společnosti obrovské ztráty," uvedla Daňková.

Ceny mléčných výrobků klesaly letos nejen v Česku, ale i na evropských trzích. Už v srpnu pro MF DNES Madeta uvedla, že na litru nakoupeného mléka prodělává asi dvacet procent z jeho ceny. Ztráty pak šplhají do milionů. - čtěte více o poklesu výkupních cen mléka

Zemědělci chtějí na snížení dodávek mléka reagovat stávkou v ulicích všech regionů. Agrární komora upozornila, že místo propagační akce na prodej mléčných výrobků, kterou ohlásila na polovinu ledna, vyjedou do ulic traktory a další zemědělská technika.

Současné výkupní ceny mléka jsou podle zemědělců nerentabilní a mohou vést k likvidaci chovů hovězího dobytka. "My mezi svátky budeme jednat a budeme hledat nějaké řešení. Ale řešení žádné není," řekl prezident Agrární komory Jan Veleba.

,