Bankovní lupiči vyhrožují buď střelbou nebo výbuchem

Bankovní lupiči vyhrožují buď střelbou nebo výbuchem | foto: Profimedia.cz

Lupiči loni připravili české banky o 40 milionů

  • 1
Českým bankám se vyplatí investovat do zabezpečení proti vloupání. Škody, které finančním institucím takto vznikají, jdou ročně do desítek milionů korun. A počet loupežných přepadení v bankách roste.

V celé Evropě přišly banky při přepadeních téměř o sto milionů eur (necelých 2,8 miliardy korun). A počet kriminálních činů roste. Jedna statistika je ale pro peněžní ústavy příznivá - klesá průměrná částka, kterou si pachatelé odnášejí.

Podle Pavla Kysilky z České spořitelny jsou bankovní lupiči nejzoufalejší sorta zlodějů. Pracují totiž na vysoce rizikovém poli s velmi nízkým výnosem. "Víc než několik desítek tisíc si neodnesou nikdy," tvrdí Kysilka.

Většinou jde totiž o lidi, kteří potřebují rychle hotovost, za každou cenu. Podle Kysilky jsou to většinou drogově závislí.

Lupiči nechtějí stát v zácpě, mají rádi dálnice
I přes zoufalou situaci, kdy potřebují nutně peníze, jsou ale schopni svůj čin naplánovat. Pobočku si vybírají například podle toho, jestli se od ní dá dobře odjet autem, nebo také jestli v blízkosti banky sídlí policie.

Česká spořitelna pocítila zájem ze strany lupičů v únoru. Kvůli hrozbě přepadení musela dokonce zavřít některé pobočky na jižní Moravě. - více zde

Banka proto připravuje zlepšení bezpečnosti. Největší inovaci chystá pro kamerový systém - buduje centrum, ve kterém budou pracovníci sledovat "v přímém přenosu" dění na všech provozovnách.

Peníze, nebo život!
Lupiči používají různé metody, jak z úředníka za přepážkou vymámit co nejvíce peněz. Buď vyhrožují střelnou zbraní, nebo výbušninou. Někteří se také snaží vyvolat co nejmenší pozornost mluvením, a proto si dopředu připraví papírek, na kterém mají napsáno, že jde o přepadení.

Ohroženy násilnou krádeží nejsou jen pobočky finančních institucí, ale i bankomaty. Ty hodlá Česká spořitelna zabezpečit například tím, že do nich nainstaluje bezpečnostní zařízení, které zachytí každou neobvyklou manipulaci - často se lupiči pokoušejí k bankomatu umístit výbušninu, nebo si ho rovnou celý odnesou.

"V takovém případě zařízení všechny bankovky zabarví, čímž je znehodnotí," říká Pavel Kysilka.