Vincentka, lázně Luhačovice

Vincentka, lázně Luhačovice | foto: Profimedia.cz

Lázně Luhačovice prohrály boj o Vincentku

  • 5
Luhačovické lázně prohrály boj se svým rivalem, společností Léčivé vody. Na rozdíl od něj nesmějí pro minerálku, kterou léčí lidi, používat označení Vincentka. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, který zamítl žalobu lázní na Úřad průmyslového vlastnictví. Ten přiřkl známku pouze Léčivým vodám.

Ty stáčejí minerálku od roku 1998 a známku si zapsaly jako první. Když ji v roce 2000 chtěly získat i Lázně Luhačovice, Úřad průmyslového vlastnictví jim nevyhověl.

Lázně tvrdily, že jde o všeobecně známou ochrannou známku, vodu prý navíc již po desetiletí používají při léčebných procedurách.

Soud však jejich argumenty nepřijal a žalobu zamítl.

Podle soudců by nebylo vhodné, aby obchodní označení Vincentka používaly obě společnosti. "Mohlo by to vést k rozmělnění ochranné známky," uvedl předseda senátu Petr Příhoda.

Obrázek

Lázně získávají minerálku z vrtu hlubokého 50 metrů. Z něj je přiváděna do veřejně přístupné haly na luhačovické kolonádě.


Lidé by si podle něj mohli plést Vincentku a další produkty Léčivých vod s nabídkou služeb lázní, a to zvláště proto, že obě firmy sídlí v Luhačovicích. Lázně však stejně jako dosud mohou minerálku užívat k lázeňským procedurám, oba subjekty totiž mají povolení vodu čerpat.

Vincentka se používá k léčebným účelům již od 17. století. Zbytková mořská voda pomáhá při onemocnění dýchacích cest či hlasivek nebo při vředových chorobách žaludku a dvanácterníku. Doporučuje se i sportovcům a lidem, kteří vypili velké množství alkoholu.

Společnost Léčivé vody ročně prodá asi 2,5 až tři miliony láhví minerálky. Vyrábí z Vincentky také zubní pastu, nosní sprej, hydratační krém či sirup.

,