Koruna zaznamenala vůči americké měně další rekord a blíží se k hranici 17 korun za dolar.

Koruna zaznamenala vůči americké měně další rekord a blíží se k hranici 17 korun za dolar. | foto: Profimedia.cz

Koruna zvedla laťku vůči dolaru na 17,39 Kč za USD

  • 23
Česká měna si připsala další rekord vůči americkému dolaru. Oproti pátku zpevnila o osm haléřů na 17,39 Kč/USD. Reagovala tak na další oslabení americké měny spojené s dopady hypoteční krize v USA. K euru se koruna drží těsně pod 25,90 Kč/EUR, tedy kolem pátečního závěru, informuje Patria Online.

"Dolar negativně zareagoval na spekulace o možných výraznějších ztrátách Citigroup," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Americká televizní stanice CNBC před zítřejšími výsledky banky uvedla, že možná odepíše mnohem více miliard a propustí až 20 tisíc zaměstnanců. - více zde

Tyto informace podle Vlka znovu rozvířily obavy ze stavu bankovního sektoru a velikosti ztrát spojených s krizí hypotečního trhu.

Koruna se tak pomalu blíží k další magické hranici vůči americké měně. Hranici 18 korun za dolar protrhla na konci listopadu. - více zde

Investoři čekají, že Fed sníží sazby
Komentáře americké centrální banky už v minulém týdnu naznačily, že hlavním tématem americké ekonomiky je zpomalení hospodářského růstu.

"Obnovené obavy týkající se bankovního sektoru tak zapadají do obrázku, podle kterého Fed na konci ledna podpoří ekonomiku snížením sazeb o 50 bodů," domnívá se analytik.

Vůči euru koruna takový posun nevykazuje. Její kurz se dopoledne pohyboval na 25,88 CZK/EUR. Další impulz by jí podle Vlka mohlo dodat odhodlání Volkswagenu postavit ve Vrchlabí novou továrnu. (více zde)

"Stavba továrny ještě není úplně aktuální, proto je vliv na kurz koruny slabý. Přesto je z delšího pohledu zpráva o možné velké investici pozitivní," prohlásil.