Euro se vůči koruně propadá, hodnotu papírové vlaštovky ale ještě nemá.

Euro se vůči koruně propadá, hodnotu papírové vlaštovky ale ještě nemá. | foto: Profimedia.cz

Koruna se k euru vyhoupla až na 27,42

  • 13
Češi, kteří mají své úspory v eurech nebo dolarech, těžce prodělávají. Koruna totiž překonává maximum za maximem. Nový rekord k euru už dosáhl 27,42 koruny. Uvádí to server Patria Online. Nové maximum má koruna i kdolaru - 20,78 koruny.

Podle analytika Tomáše Vlka přichází posílení bez zjevných impulsů, avšak jeho velikost je v rámci běžné denní volatility.

Zásadní informací pro měnový trh dnes bylo rozhodnutí o klíčové sazbě centrální banky. Ta zůstala na 2,5 procenta, což je nejméně v celé EU.

I přes to, že úrokový výnos v českých korunách je v porovnání s ostatními evropskými měnami nízký, je zájem o českou měnu stále velký.

Podle analytika Davida Navrátila z České spořitelny koruna do konce roku posílí až na 27,30. To potvrzuje i Aleš Michl z Raiffeisenbanky.

Oba ale podotýkají, že posilování české měny ke konci roku není žádná převratná novinka.

"Utržení koruny na přelomu roku není nic nového, opakuje se to téměř každý rok. Pokud by se koruna vyvíjela jako před rokem, pak by se podívala až na 27,20 koruny za euro. Pak ale zhruba v březnu přichází oslabení a jarní nebo letní stabilita, kdy čekám kurs blízko 27,60," řekl David Navrátil.