ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: www.loutkarfilm.cz

Lidé kvůli koronaviru víc nelegálně stahují filmy i seriály typu Ulice

  • 31
Kvůli opatřením spojeným s nouzovým stavem vzrostlo tento týden pirátské stahování kopií filmů a seriálů z internetu až o 165 procent. Minulý týden to oproti normálu bylo asi 40 procent. Vyplývá to z informací distribuční firmy Axocom. Nejvíce stahované jsou oscarové snímky, z českých pak seriály typu Ulice či Ordinace v růžové zahradě.

Důvodem jsou podle firmy Axocom opatření proti šíření koronaviru, zejména zavřené školy, a také fakt, že více lidí zůstává doma. Stahování podporuje i to, že se televize kvůli omezení vlastní tvorby uchylují k reprízám.

Podle ředitelky firmy Axocom Eriky Luzsiczy není překvapením, že mezi nejžádanější tituly patří filmové hity a oscarové snímky z poslední doby. Na ně se zaměřili i ti, kteří by standardně šli do kina. Velmi stahované jsou i seriály.

Epidemie koronaviru

Zájmu o stahování přispívá i vstřícnost poskytovatelů připojení. Operátoři tak například nabídli neomezená mobilní data, největší kabelový operátor UPC zase přišel se zvýšením rychlosti připojení. Uživatelé přípojek o rychlosti 50 Mbit/s získali až 150 Mbit/s a u 150 Mbit/s UPC zvedla rychlost na dvojnásobek. Největší stahovací portál Uložto.cz nabídl pětinovou slevu na kredit pro rychlé stahování.

K nejvíce nelegálně stahovaným původním českým pořadům patřily podle firmy Weemazz, která se zabývá odhalováním pirátských kopií, v minulém týdnu seriály Modrý kód, Ulice a Ordinace v růžové zahradě.

„Lidem zůstává více volného času, než na jaký byli doposud zvyklí, a který chtějí vyplnit nějakou domácí aktivitou. Mnozí pak zvolí místo legální varianty právě nelegálně šířené kopie,“ uvedl ředitel Weemazu Radim Horák. Stahování pirátských kopií podle něj dál poroste.

Vedle stahování se zvyšuje sledovanost televizí a také streamování pořadů z legálních služeb. Například Nova v minulém týdnu zaznamenala růst sledovanosti v divácké skupině od 15 do 54 let o 13 procent. O víkendu byla sledovanost hlavního kanálu Novy vyšší proti předchozímu o 28 procent.

,