Kontroly v prodejnách Albert odhalily mj. přelepování dat použitelnosti potravin. Ilustrační snímek

Kontroly v prodejnách Albert odhalily mj. přelepování dat použitelnosti potravin. Ilustrační snímek | foto: SZPI

Šéf prodejen Albert: Kontroly jsou na politickou objednávku

  • 783
Jan Van Dam, šéf společnosti Ahold, která vlastní řetězce Albert, rozeslal zaměstnancům hromadný dopis. Státní kontroloři podle něj pracují na politickou objednávku. Inspekce v posledních měsících odhalila nejen v prodejnách Albert řadu závažných pochybení - například manipulování s datem spotřeby nebo klamání spotřebitele.

"Základní důvody, proč to (negativní obraz v médiích, pozn. red.) tak může vypadat, jsou, že dozorové orgány na základě politické objednávky výrazně zintenzivnily svou činnost a médiím se tyto informace hodí, protože se mohou profilovat jako ochránci veřejnosti před obchodními řetězci," napsal zaměstnancům Van Dam v dopise, který má k dispozici redakce MF DNES.

Médiím pak vytýká, že jednostranně informují o kontrolách nebo také o rostoucích cenách vajec. Kdo z politiků si kontroly údajně objednal, Van Dam nespecifikuje.

Zástupci kontrolorů obvinění odmítají. "Nařčení z politické objednávky nebudeme komentovat, abychom nemuseli říci, že je směšné," reagoval mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Podle něj jsou způsoby kontroly stanoveny pravidly, která jsou shodná pro všechny země EU.

Podobně argumentuje i druhý z kontrolních úřadů, Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Podle mluvčího Pavla Kopřivy sice množství kontrol vzrostlo od začátku roku o padesát procent, důvodem však byl nárůst stížností od spotřebitelů na dvojnásobek oproti minulému roku.

Na otázku, zda Ahold disponuje důkazy o tom, že politici zaúkolovali inspektory zaměřit se na obchodní řetězce, Van Dam neodpověděl. "Jednalo se o dopis určený našim zaměstnancům, které jsme chtěli informovat o zvýšeném počtu kontrol ze strany dozorových orgánů na našich prodejnách oproti loňskému roku," uvedl Van Dam prostřednictvím tiskového oddělení.