Švarcsystém je na pořadníku kontrol na posledním místě. Ilustrační snímek

Švarcsystém je na pořadníku kontrol na posledním místě. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kontroly necílí na švarcsystém. Úřady víc pálí práce načerno

  • 161
Vláda sice na začátku roku avizovala, že proti takzvanému švarcsystému bude tvrdě zasahovat, ale skutečnost je o dost mírnější. Šéf Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn, jehož lidé mají nepravosti v zaměstnaneckých vztazích odhalovat, MF DNES řekl, že švarcsystém je až na posledním místě jejich kontrol.

"Kontrolujeme hlavně práci načerno, dále lidi, kteří zároveň berou dávky od úřadu práce, a pracovní povolení u cizinců," uvedl Hahn.

Rozhovor s Rudolfem HahnemČtěte v pondělí 14. května

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Stejný úřad také na konci minulého týdne uvedl, že jeho kontrola ve Sněmovně neodhalila švarcsystém, jehož údajně využívali poslanci a jejich asistenti. I když premiér Petr Nečas (ODS) už dříve pracovní vztah asistent - poslanec dokonce označil za exemplární příklad švarcsystému. "Pokud nenašli nic ve Sněmovně, tak se podnikatelé opravdu nemají čeho bát," říká se smíchem Ludmila Holečková, personální manažerka počítačové firmy ICZ s 570 zaměstnanci.

Poslanci podle úřadu ze švarcsystému vyklouzli tím, že žádný z asistentů nemá smlouvu na své služby přímo s poslancem, ale s Kanceláří Poslanecké sněmovny. Podobné "ošetření" vzájemného vztahu mohou zkusit i jiné firmy. Otázkou je, zda jim projde to, co poslancům.

Až do ledna byl švarcsystém na pracovním trhu v šedé zóně, nebyl ani výslovně zakázán, ani povolen. To se však změnilo; nyní je kvůli novele zákona nelegální a úředníci při jeho odhalení mohou udělit vysoké sankce: až 100 tisíc korun pro pracovníka a pro firmu od 250 tisíc až do 10 milionů korun.