Regály určené pro lihoviny zatím zejí prázdnotou.

Regály určené pro lihoviny zatím zejí prázdnotou. | foto: MF DNES

Prohibice skončila, obchody na pulty postupně vracejí tvrdý alkohol

  • 74
Lihoviny s dvaceti a více procenty alkoholu se pomalu vracejí do českých prodejen a barů. Ministr zdravotnictví Leoš Heger totiž ve čtvrtek odpoledne vyhlásil zmírnění prohibice. Lahve s tvrdým alkoholem se do většiny obchodů vrátí ve čtvrtek večer nebo v průběhu pátku.

Alkohol vyrobený do konce minulého roku obchodní řetězce většinou vrátí do prodeje již během prvního dne uvolnění prohibice. "Během následujících hodin budou na všech pobočkách postupně doplněny do regálů alkoholické nápoje opatřené kolkem, který deklaruje rok výroby do 31. 12. 2011," uvedl ve čtvrtek odpoledne mediální zástupce SPAR ČOS Aleš Langr.

"V současné době provádíme třídění alkoholu, jehož prodej byl zakázán mimořádným opatřením. Budeme se snažit, aby se alkohol vrátil do prodeje co nejrychleji. Nejvyšší prioritu má však ochrana spotřebitele," řekl mluvčí prodejen Kaufland Michael Šperl.

Alkohol nad 20 procent vyrobený od začátku roku 2012 mohou prodejny uvolnit do prodeje až poté, co obdrží takzvaný rodný list od výrobců a dodavatelů.

Akční leták Billa

Nakupujete alkohol v prodejnách Billa?

Aktuální leták Billa s nabídkami alkoholu v akci vždy najdete na AkčníCeny.cz.

Víte, kde je vaše nejbližší prodejna Billa?

Obnovení prodeje tvrdého alkoholu potvrdila i mluvčí prodejen BILLA Gabriela Bechynská. "Prodejny v první řadě vystaví do regálů alkohol vyrobený před rokem 2012 a postupně budou zavádět i lahve s novými kolky a ty, u kterých dodavatelé zajistí takzvaný rodný list o původu lihu," uvedla pro iDNES.cz Bechynská.

Mimořádné opatření nařizující prohibici ministr Leoš Heger zmírnil ve čtvrtek krátce po jedné hodině odpoledne. Lihoviny s 20 a více procenty alkoholu vyrobené před 1. lednem 2012 přitom už nyní mohou zpět na pulty, aniž by měly "rodný list", tedy doklad o původu použitého lihu. Do prodeje se zároveň může vrátit i alkohol z letošního roku s novými kolky a jasně doloženým původem lihu.