Budova Komerční banky

Budova Komerční banky | foto: Tomáš Lysoněk, MF DNES

Komerční bance v pololetí vzrostl zisk na 7,6 miliardy korun

  • 22
Komerční bance v prvním pololetí vzrostl meziročně čistý zisk o 38,8 procenta na 7,6 miliardy korun. Analytici odhadovali čistý zisk na sedm až 7,26 miliardy korun. Nárůst zisku oproti loňskému prvnímu pololetí byl ovlivněn zejména tím, že v roce 2011 došlo ke znehodnocení řeckých státních dluhopisů, které banka vlastní.

Objem úvěrů poskytnutých klientům banky meziročně stoupl o osm procent na 456,2 miliardy Kč. Objem vkladů od klientů zrychlil růst meziročně na 6,5 procenta, jejich celkový objem dosáhl 582,4 miliardy Kč.

Počet klientů KB roste

Ke konci června měla Skupina KB 2,5 milionu klientů. Samotná KB měla 1,6 milionu klientů, což je meziročně o 1,5 procenta více, z toho 1,339 milionu byli občané. Dalších 262 tisíc zákazníků bylo z řad podnikatelů, firem a korporací. Modrá pyramida měla 629 tisíc zákazníků a penzijní připojištění u Penzijního fondu KB využívalo 519 tisíc lidí.

Čisté úrokové výnosy meziročně vzrostly o procento na více než 11 miliard korun. Díky vyšším úrokovým příjmům a ziskům z finančních operací a několika jednorázovým položkám vykázala KB nárůst provozních výnosů o pět procent na téměř 17 miliard korun. Provozní náklady banky klesly o 0,3 procenta 6,5 miliardy Kč.

Čistý zisk francouzské bankovní skupiny Société Générale, většinového vlastníka KB, se ve druhém čtvrtletí propadl o více než dvě pětiny na 433 milionů eur (11 miliard Kč) kvůli jednorázovým odpisům v divizích TCW a Rosbank.

Z největších konkurentů vykázala Česká spořitelna v pololetí konsolidovaný čistý zisk 8,22 miliardy korun. Ostatní velké tuzemské banky zatím výsledky za pololetí nezveřejnily.

,