Loukoťová kola s diamanty na autosalonu v Los Angeles.

Loukoťová kola s diamanty na autosalonu v Los Angeles. | foto: Ája Bufka, MF DNES

Kola s diamanty musí hlídat bodyguard

  • 19
Kalifornský autosalon nabídl lahůdku pro zámožné milovníky luxusních vozů. Firma Asanti představila loukoťová kola ozdobená diamanty a safíry. Sada stojí v přepočtu 24 milionů korun a v ceně je i roční hlídání kol speciálním bodyguardem.

Pokud člověk jezdí autem po jižní Kalifornii a chce zaujmout, musí mít jen opravdu něco speciálního. To vědí i organizátoři Autoshow v Los Angeles, a proto je jedna plocha věnována individuální výzdobě aut. - více o autosalonu zde

Nabízí se zde automobil na speciálních kolech se sníženou karoserií, v divokých barvách a nebo s ohromujícím zvukem neobvyklého příslušenství. Kam až může výzdoba dojít, ukazují loukoťová kola v ceně 1000 dolarů za kus.

Jedno kolo RR Phantom je tak nejdražší ozdobou automobilu v historii. Na loukotích je dvanáct tisíc diamantů a safírů, které mají dohromady 1100 karátů. Do speciální platformy je vsadil sám zlatnický mistr.

Firma Asanti Wheels nabízí sadu čtyř kol za rovný milion dolarů (cca 24 milionů korun). V ceně je zahrnuto jednoroční hlídání kol ochrankou.

Zákazník však musí počítat i s dalším výdajem. Auto ke kolům si totiž musí každý pořídit z vlastních prostředků. Je proto potřeba počítat s cenou modelu, pro který je určen. Sériově firma vyrábí kola například pro vozy Bentley, Lincoln či Jaguar.

,