Klatovští rybáři posilují výrobu

  • 1
Hlavičky makrel, jedna za druhou, stříbrné šupiny se lesknou v umělém světle. Ryby zavěšené na kovových tyčkách míří do udírny. Zavoní bukové štěpky, vše je připraveno. Několik hodin budou ryby chytat novou chuť a vůni, pak dát chladit, zabalit a ryba může k zákazníkům.

A kde se tahle scéna odehrává? V nově rozšířené zpracovně ryb v Tajanově, patřící Klatovskému rybářství. Klatovští příslušníci Petrova cechu se mohou od nynějška chlubit jednou největších zpracoven sladkovodních a mořských šupináčů v tuzemsku.

Firma totiž investovala do rozšíření svého závodu na úpravu ryb patnáct milionů korun a od nynějška tak může pětadvacet lidí v tajanovském provozu ročně zpracovávat až 600 tun sladkovodních i mořských ryb.

"Původní kapacita už nestačila poptávce zákazníků, bylo třeba provoz rozšířit. Na výstavbu jsme získali i příspěvek z evropského programu Sapard," uvedl vedoucí tajanovského provozu Jiří Hnojský.

"Nejčastěji zpracováváme kapry, pstruhy a tolstolobiky, z ryb mořských pak upravujeme hlavně makrely, ale třeba i sledě či lososy. Loňský podíl mořských ku sladkovodním rybám byl asi jedna ku čtyřem," vysvětlil Hnojský.

A zájem zákazníků o zpracovanou rybu roste. "Před pěti lety jsme zpracovávali zhruba deset procent produkce, teď už je to třiatřicet procent. Pro stále více lidí je totiž zajímavější koupit rybu vykuchanou, porcovanou, tedy ve stavu, kdy je už připravena k dalšímu využití," uvedl ředitel Klatovského rybářství Jaroslav Průcha.

"Samozřejmě neděláme jen základní zpracování, část masa třeba udíme," doplnil ředitel.

Makrely míří do udírny v rozšířené zpracovně ryb v Tajanově, patřící Klatovskému rybářství. (27. února 2004)

Makrely čekají na vyuzení míří v nově rozšířené zpracovně ryb v Tajanově, patřící Klatovskému rybářství. (27. února 2004)

Naporcované ryby před zpracováním v nově rozšířené zpracovně v Tajanově, patřící Klatovskému rybářství. (27. února 2004)

Další várka zpracovaných ryb míří do udírny v rozšířené zpracovně v Tajanově, patřící Klatovskému rybářství. (27. února 2004)