Jak majitel Nové huti vdával dceru

  • 47
Byl to jeden z nejdražších svatebních obřadů posledních let. Jen honorář za vystoupení australské zpěvačky Kylie Minogue se v přepočtu vyšplhal na patnáct milionů korun. Vlastník Nové huti Lakshmi Mittal vdávaval dceru.

Něco přes půldruhé miliardy korun za svatbu své třiadvacetileté dcery Vanishy zaplatil koncem června indický podnikatel Lakshmi Mittal, majitel druhé největší sítě světových oceláren, do níž patří i ostravská Nová huť.

Vanisha si brala pětadvacetiletého londýnského finančníka Amita Bhatiu.
Mezi dvanácti sty svatebními hosty byl také jeden Čech, šéf Nové huti František Chowaniec.

"Já byl jen na vlastním obřadu v jednom zámku kousek od Paříže. Podávalo se indické jídlo, prezentovala se indická móda a bylo to velmi příjemné. Svatba nevypadala nijak okázale, vše bylo velmi uměřené. Kylie Minogue zpívala asi hodinu a bylo příjemné ji poslouchat," říká František Chowaniec.


Svatba, která začala 19. června, se protáhla na pět dní. Vlastní obřad byl na zámku Vaux le Vicomte padesát kilometrů od Paříže. Ale třeba největší hostina se přenesla do ještě slavnějšího zámečku Versailles, kde se prezentovali na módní show indičtí návrháři.

Na jeden a půl miliardy stála podle indického tisku svatba včetně luxusních darů, které novomanželé dostali hlavně od rodičů. "Hosté nějak nákladné dárky nedávali," říká Chowaniec.

Účet za obřad se vyrovná zisku, který měla ostravská Nová huť za letošní první čtvrtletí. Ostravské ocelárně se stejně jako celé skupině Mittalových hutí daří díky velké světové potávce po oceli.