Jahn: Šestiprocentní růst je reálný

  • 44
Česká ekonomika by mohla růst podstatně rychleji než dosud, věří vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. HDP loni vzrostlo asi o 3,8 procenta. Podle Jahna by mohlo růst až o šest procent. Příklad vidí v Irsku, které se v 90. letech vypracovalo na jeden z nejbohatších států EU.

V letech 1994 až 2003 přesáhl průměrný růst HDP v Irsku osm procent. Země si vysloužila přezdívku keltský ekonomický tygr.

Na takové tempo ovšem česká ekonomika pomýšlet nemůže. Podle vicepremiéra tomu brání objektivní důvody v čele se slabou poptávkou v celé evropské ekonomice nebo silný kurz koruny.

Jahn se chce inspirovat i ve Finsku, které se v devadesátých letech dokázalo vypořádat s rozpadem východních trhů. Obě země postavily svůj úspěch na vzdělání, podpoře výzkumu a vývoje a moderních technologiích.

Osmiletá strategie má být v dubnu
Podobné priority má i vicepremiér Jahn. "Chceme dát lidem a podnikům jasný přehled o budoucím směřování vládní politiky," uvedl s tím, že strategie hospodářského rozvoje do roku 2013 má být hotova do konce dubna.

Podle koordinátora příprav strategie Davida Hofmana je spousta dobrých myšlenek skrytá v neuspořádaných dokumentech bez priorit. "Ministerstva v koncepci vyjmenují všechno, čím se zabývají, ale neurčí si pořadí důležitosti," řekl.

Stejný názor zastává i vicepremiér Jahn. "Musíme si jasně určit, kam se budou státní peníze ubírat, jinak z toho zase vyjde soupis 550 priorit," varoval před rozmělněním strategie.

Na co se má vláda podle Jahna soustředit
- vzdělávání a lidské zdrojů
- věda a výzkum
- infrastruktura
- institucionální prostředí
- efektivní využívání všech možných
zdrojů financování


,