Svatopetrské náměstí v Římě

Svatopetrské náměstí v Římě - Po smrti Jana Pavla II. se na Svatopetrském náměstí v Římě sešlo přes noc na 130 tisíc lidí. Do města se chystají miliony poutníků. (3. dubna 2005) | foto: MF DNES

Itálie chystá daň pro turisty, až pět eur za den

  • 30
Kdo se chystá strávit příští rok prázdniny v Itálii, měl by se připravit na možnost, že jeho peněženka utrpí vyšší zátěž. Italská vláda se totiž snaží zalepit díry ve veřejných financích a jednou z cest, jak toho dosáhnout, je turistická daň. Ta by mohla dosáhnout až pěti eur za den.

Vláda tak chce dosáhnout vyšších příjmů do městských pokladen, jejichž deficity nafukují celkový schodek veřejných financí.

Výběr turistické daně bude v kompetenci města, to znamená, že si město samo rozhodne, jestli takovou daň vůbec chce vybírat. Zájem projevily tradiční turistické taháky jako Řím, Benátky a Florencie. Ušetří naopak lidé, kteří se pojedou rekreovat do Neapole, ta totiž o zavedení daně neuvažuje.

Městští zastupitelé budou moct určit i to, jestli se daně budou platit jen v určitém ročním období, nebo pouze při pobytu v určitých ubytovacích zařízeních - například levných hostelech.

Může tak dojít k tomu, že turisté, kteří budou spát v luxusním hotelu, daň platit nebudou. Naopak chudší návštěvník, který chce ušetřit a vybere si hostel, zaplatí do městské kasy až pět eur za den.

"Není to skutečná daň v pravém slova smyslu, je to možnost, kterou jsme dali městům. Zároveň to nedopadá na naše občany," pochválil nové rozpočtové opatření ministr turismu Francesco Rutelli.

Mezi další opatření, která by měla zamezit rostoucím schodkům státního hospodaření, patří také vyšší daně pro osoby, které vydělávají více než 75 tisíc eur za rok.

Pokud ale v Itálii připravované změny projdou, vydělají na nich lidé s nižšími příjmy - kdo si ročně přijde na méně než 40 tisíc eur, tomu se daně sníží.

,