IPB a Nomura mají zájem o Českou spořitelnu

P r a h a - IPB a její hlavní akcionář Nomura vyjadřují zájem o koupi státního podílu v České spořitelně. Za tento podíl je IPB ve spolupráci s Nomurou podle vlastních analýz připravena nabídnout státu výhodnější cenu, než jaká je nabízena konkurencí a to za jinak shodných podmínek prodeje. Tímto krokem by se vytvořil potenciál pro vznik nejsilnější banky ve střední Evropě a tím by došlo k výraznému ekonomickému posílení českého bankovního sektoru. Navíc se znalostí domácího bankovního trhu je také IPB s Nomurou schopna významně urychlit restrukturalizaci České spořitelny a plně využít synergických efektů, které by propojení obou velkých bankovních ústavů přineslo.

"IPB již minulý týden zaslala vládě dopis se specifikací naší nabídky a  jsme přesvědčeni, že stát výhodnost naší nabídky pro český bankovní sektor pečlivě zváží. Efekty propojení IPB a České spořitelny by se pohybovaly v řádu miliard korun a byly by jednoznačně prospěšné českému bankovnímu prostředí."

"Mimo jiné v tom, že by na území Česka vznikla nejsilnější středoevropská banka, tedy  subjekt schopný konkurence i v celoevropském prostředí," uvedl Jan Klacek, generální ředitel a předseda představenstva IPB.

Podle generálního ředitele IPB Jana Klacka by realizace takového kroku dlouhodobě posílila jak český finanční sektor, tak i celou českou ekonomiku.

Subjekt, který by tímto krokem vznikl, by podle něj nepotřeboval  další podporu státu a ten by se mohl plně soustředit na dořešení problémů jiných velkých českých subjektů, včetně subjektů průmyslových. 

„Konsolidace celého českého bankovního sektoru je nutná - přinese  nejen snížení nákladů a zvýšení efektivnosti, ale také širší a kvalitnější nabídku služeb pro klienty. Případné propojení IPB a ČS by bylo krokem právě tímto směrem“, uvedl Randall Dillard, místopředseda dozorčí rady IPB.

IPB a Nomura jsou připraveny  jednat s vládou a ČNB o podmínkách prodeje v souladu s případným uplynutím lhůty pro exkluzívní jednání s Erste Bank, která  byla z rozhodnutí ministra financí definitivně stanovena do konce ledna.

Shrnutí důvodů pro zájem IPB a Nomury o ČS:
- vznik nejsilnější středoevropské banky s aktivy přes 670 mld. Kč (k 30.9.1999 IPB –   aktiva 323,3 mld.Kč, ČS – aktiva 351,7 mld. Kč.)
- celosvětový trend k fúzím a vzniku silných finančních ústavů
- plánované  začlěnění ČR do EU, kde mohou být konkurenceschopné jen silné finanční ústavy
- výrazný pokles nákladů v řádu miliard Kč a zvýšení efektivnosti obou finančních skupin
- díky těmto efektům schopnost IPB a Nomury nabídnout za státní podíl v České spořitelně výhodnější cenu