Do Českého Krumlova přijely dříve každý rok dva miliony turistů z celého světa.

Do Českého Krumlova přijely dříve každý rok dva miliony turistů z celého světa. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Zlatý věk českých hotelů. Hostů je stále víc, přibývají hlavně Asiaté

  • 21
I přes fenomén Airbnb, na něž si hoteliéři v Česku často stěžují, plní tuzemské hotely a penziony výrazně více turistů. Hostů letos do června přibylo meziročně o sedm procent. Mnohem rychleji přibývá návštěvníků z Asie. Například Číňanů se v ČR letos ubytovalo o 28 procent více než loni.

Ubývá Rusů, ale plně je nahrazují Asiaté. Zejména díky nim na mnoha místech České republiky návštěvnost hotelů tolik roste. „Největší nárůst zájmu o českou destinaci jsme zaznamenali u Číny a Jižní Koreje. Z těchto dvou zemí k nám přijíždí o tři sta procent více turistů,“ uvedl Pavel Vančura z oddělení statistiky cestovního ruchu Českého statistického úřadu. Zmíněný nárůst je oproti roku 2012.

Z dat úřadu za první polovinu roku vyplývá, že do tuzemských hotelů a penzionů přijelo meziročně o sedm procent více hostů, za pět let nárůst dosáhl dokonce třiceti procent. Pokračuje tak zlaté období hoteliérů, kteří si na druhou stranu mnohdy stěžují na rostoucí trend ubytování v soukromí.

„Vliv Airbnb pociťujeme, nicméně cílíme na jinou klientelu a naše podnikání a prodejní kanály jsme přizpůsobili tomuto trendu,“ říká ředitel největší tuzemské hotelové skupiny CPI Hotels Jan Kratina. „Našim hotelům se v posledních letech velmi daří. Rosteme nejenom v Praze, ale výrazně i v regionech,“ potvrdil trend celého trhu. CPI má také zkušenosti s větší obsazeností asijskými turisty, v hotelech v Jižních Čechách se návštěvníci z Číny, Taiwanu a Jižní Koreje propracovali do první pětky.

Obecně také turisté patří k těm, kdo v tuzemsku více utrácejí. „Zatímco v roce 2012 činil počet hostů z Číny 150 tisíc a z Jižní Koreje 140 tisíc, vloni se tu ubytovalo skoro půl milionu Číňanů a více než 415 tisíc Korejců,“ dodal Vančura. Početně nejdůležitějšími jsou však turisté z Německa, dále ze Slovenska, Polska, Ruska a USA. Rusko však chudne a počet hostů od roku 2012 klesl o 184 tisíc.

Hoteliéři díky nárůstu hostů mohou více investovat do modernizace starších nebo výstavby nových hotelů. Upravují zejména interiéry. Například hotelový řetězec OREA Hotels & Resorts dokončuje rekonstrukci pražského hotelu Pyramida, celkovou rekonstrukcí za téměř 60 milionů prochází Resort Horizont na Šumavě a modernizace za 100 milionů čeká hotel Voroněž a Resort Horal ve Špindlerově Mlýně. V současnosti skupina prodává o pětinu víc pokojů než před dvěma lety. 

Praha, kde je fenomén Airbnb nejsilnější, přesto roste pomaleji. Meziročně tam počet hostů narostl o téměř 129 tisíc na 3,587 milionu, což je skok o 3,7 procenta. Metropole ubytuje zdaleka nejvíc hostů, zhruba 40 procent z celkového počtu a 65 procent z nich jsou zahraniční turisté.

Za pět let se počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních zvýšil z 15 milionů na více než 20 milionů. Oblíbeným cílem je kromě Prahy i Jihomoravský, Jihočeský a Královéhradecký kraj. Pro cizince je po Praze druhou nejoblíbenější destinací Karlovarský kraj, který láká na rekreaci v lázních.


Témata: Hotel, Asie, Čína, hoteliér