Dlouhý: Aplikaci pro vstup do provozovny chceme začít testovat během 14 dní

  • 347
Hospodářská komora představila systém Bezpečná provozovna, který má umožnit postupné otevírání obchodů, provozoven služeb, ale i kulturních akcí. Počítá s využitím chytré mobilní aplikace, která by ukazovala, zda je uživatel bezinfekční.

„Není čas čekat a rozhlížet se, ale jednat. Vyzýváme vládu k otevření jednání o samoregulačních pravidlech v provozovnách. Připravili jsme systém Bezpečná provozovna, který vyústí v otevření obchodů, služeb, ale i hotelů, restaurací, fitness a dalších,“ řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček na tiskové konferenci představil mobilní aplikaci, která by jednoduše ukazovala, zda je uživatel očkovaný, prošel testováním s negativním výsledkem, nebo má protilátky po prodělané nemoci.

„Spolupracujeme na přípravě i se státem, ten reprezentuje jednu část, která umožní uložit si potvrzení o očkování nebo testy. To musí garantovat stát, mimo jiné proto aby to bylo uznatelné i v rámci pohybu v EU,“ uvedl Zajíček.

Aplikace by podle něj barevně symbolizovala zdravotní stav uživatele před vstupem do provozovny nebo na akci. „Zelená znamená, že jste v limitu, není důvod proč byste nemohl navštívit provozovnu nebo akci. Červená, že už neplatí bezinfekčnost a musíte na test,“ dodal.

Podle Dlouhého je Hospodářská komora připravená začít zhruba do dvou týdnů aplikaci testovat v pilotním režimu tak, aby mohla být během léta už v ostrém provozu.

Aplikace by ve finále umožnila vstup nejen do obchodů nebo provozoven služeb, jako je třeba kadeřnictví, ale i na kulturní akce jako jsou koncerty, či do divadel.