Fiorina by mohla šéfovat Světové bance

  • 5
Před čtrnácti dny odcházela Carly Fiorina ze scény velkého byznysu. S dalšími členy vedení společnosti Hewlett-Packard se neshodla na strategii společnosti. Teď se ale zdá, že by se Fioirna opět mohla vrátit na výsluní. Je jedním z významných uchazečů o post šéfa Světové banky.

Tisková mluvčí banky odmítla spekulace komentovat. Padesátiletá Fiorina je republikánka a příznivkyně prezidenta George Bushe, připomněl portál CNN.

Wolfowitze nechce Evropa
Informaci přinesl ve středu list New York Times. Ten potvrdil i kandidaturu amerického ministra obrany Paula Wolfowitze, který byl považován za jednoho z nejvážnějších uchazečů.

Proti Wolfowitzovi hraje zejména jeho obhajoba války v Iráku kvůli které se stal nepřijatelným kandidátem hlavně pro  Evropu.

Opět Američan
Současný prezident banky James Wolfensohn pozici opustí v květnu. Podle neoficiálních dohod by měl v čele Světové banky stanout Američan. Evropan šéfuje sesterské organizaci - Mezinárodnímu měnovému fondu.

Dalším kandidátem o křeslo šéfa banky byl bývalý nejvyšší obchodní zmocněnec USA Robert Zoellick. Ten už ale přijal místo náměstka ministra zahraničí.

Spekuluje se i o dalších jménech: Randall Tobias je bývalý šéf farmaceutické firmy Eli Lilly a koordinátor administrativy v kampani proti AIDS. Dalším na seznamu je náměstek ministra financí John Taylor.

,