Farmáři mohou do předčasného důchodu

  • 15
Zemědělci mohou od letoška odejít do předčasného důchodu. Po dosažení 55 let mají možnost ukončit zemědělskou činnost a předat hospodářství s tím, že budou pobírat dávky financované státem a EU. Nařízení schválila vláda.

Farmář,  který předčasně skončí, může dostat při splnění podmínek roční paušál 75 tisíc korun a k tomu čtyři a půl tisíce za každý hektar půdy, který převedl na svého nástupce, nejvíc však za 30 hektarů. Horní limit renty je 210 tisíc korun ročně.

Dotace na předčasné ukončení zemědělské činnosti jsou součástí Horizontálního plánu rozvoje venkova, který ze čtyř pětin financuje EU, zbytek platí stát. Pro letošek je ve fondu 95 milionů korun.

Podle ministerstva zemědělství má opatření usnadnit přechod zemědělského hospodaření z generace na generaci a pomoci udržet lidi na venkově. "Horentní zájem ale neočekáváme, spíš půjde o desítky lidí," uvedl Hugo Roldán z ministerstva zemědělství.
 
Podle tajemníka Agrární komory Jana Záhorky může mít  o program zájem několik stovek farmářů ročně.

Nárok na podporu trvá do 75 let, poté farmář dostane starobní důchod. Při současném nároku na důchod i dávku se vyplácí dávka, jen pokud důchod převyšuje, a to ve výši rozdílu. Aby zemědělec podporu dostal, musí mimo jiné ukončit komerční zemědělskou činnost, při které obhospodařoval nejméně po dobu deseti let pět hektarů.

Podmínkou je, aby pro něj zemědělství představovalo aspoň 50 procent příjmu z podnikání. Nástupce, kterému nesmí víc než čtyřicet, musí navíc slíbit, že na převzaté farmě bude hospodařit nejméně dalších pět let.