Eurotel chystá telefonování přes internet

- Mobilní operátor EuroTel dokončil vývoj služby umožňující laciné mezinárodní hovory přes Internet pod názvem Net Call-55. Jak sdělil generální ředitel firmy Ed Kingman, služba bude k dispozici, jakmile Český telekomunikační úřad dokončí formální schvalovací proces. "Našim zákazníkům nabídneme levnější mezinárodní volání při zachování vysoké kvality hovorů. Především se však bude jednat o legální nabídku, což považujeme při poskytování našich služeb za velice důležité," uvedl Kingman.

Podobnou službu pod názvem Paegas Internet Call představil přibližně před rokem konkurent EuroTelu RadioMobil. Český telekomunikační úřad však letos v únoru poskytování služby pro chybějící licenci zakázal. Proti službě zároveň protestoval SPT Telecom. Podle mluvčího Telecomu Petra Skokana porušuje Internet Call exkluzivitu SPT na poskytování mezinárodních telefonních služeb.

Český telekomunikační úřad začátkem května rozhodl, že služba výhradní postavení SPT neporušuje a Telecom se krátce poté proti rozhodnutí odvolal na ministerstvo dopravy a spojů.

Podle některých nejmenovaných zdrojů mělo údajně odvolání Telecomu, který je 51procentním vlastníkem EuroTelu, poskytnout operátorovi čas pro dokončení služby před jejím opětovným spuštěním konkurenčním Paegasem. To Skokan odmítl, ale doplnil, že v případě zamítnutí odvolání a legalizace služby má i SPT připraven podobný projekt.

Net Call-55 by měl podle Kingmana nabídnout kvalitu spojení srovnatelnou s běžným hovorem do zahraničí. Služba bude přístupná všem zákazníkům firmy. Pro přesměrování hovoru na IP (Internet protocol) bránu bude nutné vytočit namísto předvolby 00 dvojčíslí 55 a směrové číslo země.

Detaily o cenách za novou službu EuroTel NetCall-55 budou obsaženy v cenících EuroTelu při uvedení služby na trh. "Předpokládáme, že do některých zemí bude telefonování až o 60 procent levnější," uvedla mluvčí EuroTelu Iva Taťounová.

RadioMobil nabízel v rámci služby Internet Call spojení s evropskými zeměmi za 9,50 Kč za minutu a s vybranými státy mimo Evropu za 12,90 Kč. Telecom si například za minutový hovor do Německa ve špičce účtuje 14,50 Kč a do USA 23 Kč.