Závada na vedení byla jednou z příčin výpadku v dodávkách energie. | foto: Tomáš Ventura, iDNES.cz

Elektrickou krizi způsobilo počasí a závady na vedení

  • 32
Za výpadkem v dodávkách elektřiny z minulého úterý bylo několik příčin. Podle zástupců společnosti ČEPS mělo elektrickou nouzi na svědomí extrémní počasí, dvě závady na českém vedení a odpojení vedení mezi Slovinskem a Itálií.

Jeden z kořenů největšího výpadku přenosové sítě za posledních třicet let leží v požáru v okolí slovinské rozvodny Divača. Kvůli němu se musela v úterý časně ráno odpojit obě mezinárodní vedení ze Slovinska do Itálie. Jen o chvíli později se kvůli přetížení muselo odstavit i souběžné vedení z Rakouska.

Tato situace změnila toky ve všech propojených evropských elektrických soustavách. K tomu se přidaly extrémní klimatické podmínky na kontinentu.

„Nároky na klimatizaci zvyšují spotřebu. Jen v česku je 200 hypermarketů a všechny jsou klimatizované, velký výkon je potřeba jen pro ně,“ řekl generální ředitel společnosti ČEPS Vladimír Tošovský.

Kolem desáté hodiny dopolední se začalo - zřejmě kvůli změnám v evropských sítích - přetěžovat vedení V415 spojující pražský Chodov a rozvodnu Čechy Střed.

„Standardní postup je, že se vedení vypne a tok energie se přerozdělí,“ sdělil Tošovský. Na podobné stavy je ještě rozvodná síť připravená. Platí totiž pravidlo, že výpadek jednoho prvku nesmí vést k přetížení nebo výpadku jiného.

Odstavením V415 ale toto pravidlo přestalo platit. Když se tak po poledni přetrhl v katastru obce Pičín jeden vodič na vedení V420, nebyla už v rozvodné soustavě rezerva.

To vedlo k přetěžování a výpadkům dalších vedení, které po poledni zhoršilo ještě rozbití části zařízení v rozvodnách Čechy Střed a Krasíkov.

„Nebylo možné vyvést elektřinu od zdrojů, přenést ji po republice a dostat k zákazníkům,“ doplnil Tošovský.

ČEPS proto musel poprvé po roce 1989 přistoupit k vyhlášení regulačních stupňů, které nařizují velkým podnikům snížení odběru. Škody, které jim kvůli omezené dodávce elektřiny vznikly, půjdou do milionů. - více zde

„Žádnému spotřebiteli nebyla přerušena dodávka elektřiny,“ zdůraznil Tošovský. Podle něj by do budoucna bylo potřeba zjednodušit výstavbu nových vedení a zlepšit mezinárodní spolupráci.