Euro, Evropská unie, EU

Euro, Evropská unie, EU - Euro, Evropská unie, EU | foto: Profimedia.cz

EK předpovídá Česku zpomalení

  • 3
Česká ekonomika v příštím roce zpomalí růst na 5,1 procenta. Vyplývá to z předpokladu Evropské komise. Ta celé Evropské unii předpovídá zpomalení na 2,4 procenta z 2,8 procenta, kterými by evropská pětadvacítka měla růst letos.

Evropská komise vidí český růst růžověji než ministerstvo financí. To totiž zveřejnilo zprávu, ve které odhaduje růst v příštím roce jen 4,9procentní.

Komisaři předpovídají Česku vysoký růst exportu. Ten by měl zůstat nad deseti procenty i pro rok 2008.

Největší zásluhu na ekonomickém růstu ale bude mít podle expertů Komise spotřeba.

Nezaměstnanost by měla postupně klesat - letos by měla průměrně dosáhnout 7,4 procenta a za rok by měla spadnout na 7,1 procenta. V roce 2008 dokonce Komise předpokládá snížení pod sedm procent.

Ze zprávy Komise vyplývá také to, že co se týče veřejných financí, je stejně jako v případě růstu optimističtější než ministerstvo financí a dokonce i než ČNB. Ve výhledu na letošní rok se ještě komisaři a čeští úředníci shodnou - předpokládají deficit ve výši 3,5 procenta HDP.

Ministerstvo financí ale čeká s hlubším deficitem už letos - předpokládá schodek ve výši 4 procent HDP.

Pro příští rok odhadla Komise výši schodku na 3,6 procenta HDP, ČNB 4 procenta. - více zde

Ještě skeptičtější než poměrně pesimistické ministerstvo financí je analytik Pavel Sobíšek. "Osobně považuji predikci růstu HDP na rok 2007 ve výši 4,9 procenta za nadhodnocenou," řekl v říjnu k prognóze ministerstva financí Sobíšek.

Pokud bude skutečný růst nižší než očekávaný, pak i deficit veřejných financí bude vyšší, než jak předpokládá Komise.